Vind ons op

Zita

FOD Financiën: «Wij maken het verschil»

Job

FOD Financiën: «Wij maken het verschil»

Een job bij de douane is een job met impact. Of je nu in de administratie op de luchthaven werkt of patrouilleert in de haven van Antwerpen, vervelen doet het nooit.

Peter Van Hout werkt als ploegleider bij het bewakingsteam van de douane in Antwerpen. “Ik stuur de patrouilles aan in de haven en op de openbare weg. We controleren de invoerrechten en innen accijnzen op bijvoorbeeld gasolie, sigaretten en alcohol. Daarnaast controleren we op verboden goederen, zoals drugs, wapens en namaakartikelen en controleren we transportvergunningen en vrachtbrieven (CMR) op de openbare weg. Vijf jaar geleden ben ik bij de douane aan de slag gegaan. Ik heb de opleiding criminologie gevolgd, en in eerste instantie wou ik bij de politie gaan werken. Via de examens van Selor ontdekte ik een carrière bij de douane, en ik wist meteen dat dat iets voor mij was. De veiligheid van andere mensen garanderen en criminele praktijken bestrijden geven enorm veel voldoening. Met grote drugsvangsten maken we het verschil. En daar doen we het voor.”

Bij de douane is het afwisseling troef en kom je verschillende mensen tegen. “Mijn job gaat van administratie tot wegcontroles. Daarvoor werk ik nauw samen met de politie en andere agentschappen van de overheid.”

Een goede opleiding

De kleinste douanier van het land

Peter heeft het gevoel dat zijn carrière bij de douane op het juiste spoor zit. “Ik krijg hier op alle vlakken de kans om mezelf te ontplooien. Mijn teamchef delegeert veel taken naar mij, zodat ik voortdurend alert moet blijven en kan bijleren. Daar zit ons opleidingspakket ook voor iets tussen. De meeste werknemers beginnen in een ongewapende functie. Dan krijg je een basisopleiding, een training on-the-job en een mentor die je het eerste jaar begeleidt. Wanneer je doorgroeit naar een gewapende patrouillefunctie, ga je op medische controle en word je psychologisch gescreend. Je krijgt ook een grondige schietopleiding, waarbij er een beroep gedaan wordt op de expertise en infrastructuur van Defensie. Verder kan je gespreid over je loopbaan losse modules volgen, zoals wetgeving rond accijnzen, EHBO en geweldbeheersing, telkens toegespitst op jouw functie.”

In shiften werken vindt Peter geen probleem. Integendeel, hij ziet de voordelen er wel van in. “Je krijgt een aantrekkelijk loonvoordeel, maar ook je sociaal leven heeft er baat bij. Ik kan mijn kind oppikken wanneer mijn vriendin werkt, ik kan voor het werk eens gaan sporten of langer uitslapen én ik vermijd de spits. Van mijn huis in Geel tot Antwerpen ondervind ik amper problemen op de baan.”


«Ik trek regelmatig grote ogen bij de pakketjes die passeren»

Tine Proesmans, financieel deskundige, 35 jaar

“In het departement Aangiftes op de luchthaven van Zaventem werk ik in het selectieteam. Wij sturen de voorwerpen die een risico kunnen vormen naar de regiekamer. Ik vind het heel boeiend om op zo’n belangrijk handelsknooppunt te werken. Regelmatig trek ik grote ogen bij de pakketjes die passeren. De sfeer onder collega’s is ook top. Er heerst een ontspannen sfeer, alsof we onder vrienden zijn in plaats van collega’s. Dankzij het shiftensysteem, rijd ik nooit in de rush van de spits. Voor of na een shift kan ik gerust naar de winkel, de dokter of het gemeentehuis.”

 

«Na twee jaar groei ik door
naar niveau B»

Sofie Pelsemacker, financieel deskundige, 28 jaar

“Momenteel sta ik op de regiekamer op de luchthaven in Zaventem, maar binnenkort groei ik door naar de cel Namaak als niveau B, waar ik dossiers zal opvolgen. Toen ik twee jaar geleden deelnam aan de examens van Selor, sprong de douane er voor mij echt uit als werkgever. Ik ben dan ook heel blij dat ik hier zoveel kansen krijg. Mijn job is nooit saai, dankzij het afwisselende werk en de fijne collega’s. Een carrière bij de douane valt gemakkelijk te combineren met een gezin. Ik ben net mama geworden, en omdat ik in shiften werk, kan ik afwisselend met mijn partner er voor zorgen dat onze baby niks te kort komt.”


Drie voordelen van werken in shiften:

  1. Overdag heb je meer vrije tijd.
  2. Je vermijdt de spits.
  3. Je krijgt een loonvoordeel tot 20 %.

 


Ontdek de voordelen van een job bij FOD Financiën op www.jobfin.be

Het bericht FOD Financiën: «Wij maken het verschil» verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top