Vind ons op

Zita

Flexibiliteit arbeidsmarkt: België kijkt naar Denemarken

Job

Flexibiliteit arbeidsmarkt: België kijkt naar Denemarken

Thuiswerken is weer het regeringsadvies in veel Europese landen. Zowel in België als Nederland wordt werkgevers dringend verzocht om hun personeel zo veel mogelijk thuis te laten werken. Hoewel dit zeker niet voor alle beroepsgroepen mogelijk is ziet het er voor veel kantoorfuncties uit dat deze in ieder geval heel 2021 vanuit huis verricht zullen moeten worden. Dit vergt een hoge mate van flexibiliteit van werknemers.

Denemarken

Hoewel er een groot aanbod van werk is blijkt dat in België 70 procent van de bevolking tussen de 20 en 64 jaar aan het werk is. De corona-perikelen van afgelopen tijd hebben hier zeker invloed op gehad. De situatie in Denemarken is bijvoorbeeld behoorlijk anders. Daar draagt niemand meer een mondmasker en gebruiken ze geen coronapassen. Bijzonder is ook dat van de inwoners tussen de 20 en 64 in Denemarken 78 procent werkt. In België wil de regering passende maatregelen nemen om ook meer mensen in de genoemde leeftijdsgroep aan het werk te krijgen.

Uitdaging

Voor de overheid in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zal het een zware job worden om het percentage werkenden omhoog te krijgen. Daarvoor werd onlangs onder leiding van Koning Filip een bezoek aan Denemarken gebracht. Op die reis werd hij vergezeld door federale, Vlaamse, Brusselse en Waalse ministers van Werk en mensen uit de top van vakbonden en werkgevers.

Jobhoppen

In België en Nederland is het steeds minder vanzelfsprekend dat je een baan voor het leven hebt. De regelgeving rond flexibiliteit op de arbeidsmarkt is sinds 2000 regelmatig aangepast. Werkgevers hebben meer mogelijkheden gekregen om flexibele arbeid in te huren. Vooral voor je jongere generatie werknemers is het vanzelfsprekende om van baan te wisselen. Het zogenaamde jobhoppen is geen teken van onbekwaamheid, maar duidt er op dat jongere werknemers vaker naar een nieuwe uitdaging zoeken. Deze generatie maakt dankbaar gebruik van de online mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden. Een gratis cv maken is hierbij een eerste stap naar een sollicitatie bij een andere werkgever. Hierbij voldoet een getypt A4-tje tegenwoordig beslist niet meer. Let goed op de vorm en de inhoud van zo’n cv. Een goede layout, een goed leesbaar lettertype en een actuele foto van jezelf zijn onmisbare elementen.

Wisseling

Als je werkloos wordt is dit een flinke kostenpost voor de overheid omdat die zorg draagt voor een uitkering. Zo wordt er in Denemarken zwaar ingezet op om- en bijscholing als iemand zonder baan komt zodat je ook cv ook weer helemaal up to date en aantrekkelijk voor werknemers is. Heb je een technische achtergrond dan liggen er bij het bouwen van windmolens bijvoorbeeld kansen voor elektriciens en andere techneuten. Omdat er in Denemarken ingezet wordt op duurzame energie opgewekt door windmolens is hier genoeg werk in te vinden. Veel Denen veranderen jaarlijks van baan omdat werknemers meer flexibel met arbeidscontracten om kunnen gaan. In België ligt de gemiddelde baanduur op elf jaar. In België gaat men meer voor zekerheid in de arbeidsmarkt. In Denemarken gaat men voor een combinatie van flexibel werken en zekerheid.

Meer in Job

To Top