HomeJobEnergy@Work: Zo versla je die middagdip

Energy@Work: Zo versla je die middagdip

Het overvalt je steevast wanneer je het druk hebt en het is niet zo gemakkelijk weg te krijgen. We hebben het hier niet over die ene, babbelzieke collega, maar wel over de befaamde energiedip in de namiddag. Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’, enkele tips om je dag energiek door te komen.

1. Weet wat je eet

De beste wapen in de strijd tegen je energiedip is ongetwijfeld een gezonde lunch. Met gezond bedoelen we vooral een lunch die niet te veel snelle koolhydraten bevat, omdat die verantwoordelijk zijn voor onregelmatigheden in de bloedsuikerspiegel. Wie een concentratiedip wil voorkomen is er echter bij gebaat om die bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Vervang dus snelle koolhydraten zoals witte pasta, aardappelen en wit brood liever door volkorenvarianten. Daarnaast is het ook handig om eiwitten en gezonde (onverzadigde) vetten aan je maaltijd toe te voegen. Die voedingstoffen worden trager in het lichaam opgenomen en geven langere tijd een verzadigd gevoel. Als je er dan ook nog in slaagt om je portiegrootte te beperken en je niet te overeten, zit je helemaal snor.

2. Beweeg voldoende

Zitten is het nieuwe roken, maar toch lijken veel werknemers zowel overdag als ’s avonds aan hun scherm en aan hun stoel gekluisterd. Probeer daarom eens om rechtstaand te vergaderen, of eens mondeling met je collega’s te overleggen wat je anders per mail zou bespreken. Dit soort kleine ingrepen helpen alvast om heel even de benen te strekken. Ook andere maatregelen zoals bijvoorbeeld draadloos bellen of een printer aan de andere kant van het kantoor kunnen heil brengen. Merk je dat je zitgedrag wel erg hardnekkig is? Dan is het heus geen schande om de hulp van een computerprogramma met pauzesoftware in te roepen. Een leuk voorbeeld is RSI Guard, een computertool met 35 oefeningen die aan de hand van filmpjes uitgelegd worden. De demoversie kan gedurende 35 dagen gratis getest worden. Ook Start to Stand is een handig hulpmiddeltje. Via een online enquête wordt je zitgedrag in kaart gebracht, waarna je advies op maat krijgt toegestuurd.

3. Schaamteloze siësta

Een typische middagdip wordt gekenmerkt door een slaperig of een suf gevoel. Is het in zo’n geval slim om heel eventjes onder de wol te kruipen? “Dat hangt af van het tijdstip van de powernap”, legt slaapdeskundige Raymond Cluydts uit aan Gezondheid.nl. “Let ook op het verschil tussen een siësta en een powernap: bij die eerste slaap je een paar uur, bij die laatste dut je maximaal 25 minuten”. Bovendien is het niet verstandig om in de namiddag even de ogen te sluiten. “Als je rond drie uur een powernap doet, begin je eigenlijk aan een nieuwe slaapcyclus. Dat zorgt ervoor dat je ’s nachts minder goed gaat kunnen slapen. Beperk je liever tot een kort slaapje rond één uur. Een laatste tip? “Bij sommige mensen helpt het om voor hun dutje een kop koffie te drinken, de zogenaamde nappuccino. De cafeïne werkt zodra je wakker wordt, waardoor je een extra energieboost krijgt.

4. De kracht van positief denken

Raar maar waar, ook je mindset heeft een invloed op je energiepeil. Wie negatief ingesteld is of zich niet goed voelt op het werk, zal veel energie steken in het onderdrukken van die negatieve gedachten. Probeer dus na te gaan waar die negativiteit vandaan komt en hoe je er wat aan kan veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om dagelijks bewust stil te staan bij wat er wel goed loopt op je werk en waar je dankbaar voor bent. Klinkt zweverig, maar helpt echt!

5. Buitenlucht doet wonderen

Pauzes zijn cruciaal voor een productieve en energieke werkdag. Neem dus elk uur een korte pauze, waarin je even naar buiten loopt. Zo zorg je ervoor dat je voldoende beweegt, kan je de tijd nemen om even goed in en uit te ademen en laad je je batterijen letterlijk op met zonlicht. Vergeet je vaak om een pauze in te lassen? Stel dan een alarm in op je gsm, zodat je jezelf er tijdig aan herinnert. Het zal je concentratie en je energiepeil alleen maar ten goede komen.

Het bericht Energy@Work: Zo versla je die middagdip verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels