Vind ons op

Zita

Een slaaptekort van 16 minuten volstaat voor een slechte werkdag

Job

Een slaaptekort van 16 minuten volstaat voor een slechte werkdag

We zijn allen bekend met de negatieve gevolgen van slaaptekort. Blijf je wakker tot drie uur ’s nachts om je serie af te kijken, dan ben je de volgende dag doodop en minder productief. Maar een klein beetje minder slaap kan geen kwaad, toch? Wel, een studie toont aan dat zelfs zestien minuten een verschil maken.

Wetenschappers aan de University of South Florida onderzochten 130 kerngezonde werknemers. Ze keken daarbij naar het slaappatroon van de proefpersonen en naar hun werkprestaties.

De resultaten waren opmerkelijk. Wanneer de onderzochte personen zestien minuten minder sliepen dan gewoonlijk, hadden ze daar op het werk last van. Ze hadden moeite om zich te focussen, konden minder goed informatie verwerken en kregen last van stress. Bovendien was hun beoordelingsvermogen slechter en waren ze makkelijk afgeleid. Ook tijdens het weekend werd het slaappatroon van de proefpersonen geanalyseerd, maar de effecten van het slaaptekort waren op die dagen minder flagrant.

Werkomgeving

Soomi Lee, hoofdauteur van het onderzoek, geeft een woordje uitleg: «Het terugkerende verband tussen slaaptekort en werkprestatie toont aan dat de slaap van werknemers beïnvloed wordt door dagelijkse stress en zelf ook stressvolle situaties veroorzaakt. Deze studie laat zien dat werkgevers meer nadruk moeten leggen op het belang van slaap bij hun werknemers. Wie goed slaapt, zal beter presteren omdat hij meer gefocust is, minder fouten maakt en minder conflicten veroorzaakt.»

 

Het bericht Een slaaptekort van 16 minuten volstaat voor een slechte werkdag verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

To Top