HomeJobEen preventief gezondheidsbeleid op maat van jouw onderneming

Een preventief gezondheidsbeleid op maat van jouw onderneming

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft een missie. In 2025 moet de Vlaming op alle domeinen gezonder leven, dus ook op het werk. En net daar blijkt er nog werk aan de winkel. Vlaams instituut Gezond Leven biedt met het project ‘Gezond op de werkvloer’ subsidies aan ondernemingen die de hulp van een opgeleide bedrijfscoach inroepen. Samen werken ze een preventief gezondheidsbeleid op maat uit.

Lisa Gebbett coördineert het project Gezond op de werkvloer. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gezondheid op het werk nog geen prioriteit is. Nochtans is de omgeving een belangrijke factor voor je gezondheid. Aangezien we acht uur per dag op het werk doorbrengen, moet een gezonde werkomgeving op de to-dolijst van de werkgever staan, want zonder gezonde werknemers die goed in hun vel zitten, kan een bedrijf niet op volle toeren draaien. Fitte werknemers zijn minder vaak ziek, zijn productiever en tonen meer betrokkenheid bij de organisatie. Het project bouwt verder op het welzijnsbeleid. Het is niet wettelijk verplicht en is gebaseerd op het engagement van de onderneming.”

Van beleid naar praktijk

’Gezond op de werkvloer’ richt zich vooral tot kleine ondernemingen of organisaties met veel kortgeschoolden. “Zij hebben het meeste werk aan de winkel, maar eigenlijk kunnen alle ondernemingen die nog geen gezondheidsbeleid hebben, een subsidieaanvraag indienen. Zo betaal je voor je opgeleide coach slechts €500. Wanneer het bedrijf een coach gecontacteerd heeft, vindt er eerst een intakegesprek plaats. Daarna wordt er een werkgroep samengesteld, met leden uit alle afdelingen. Via een speelse methodiek komt de coach samen met die werkgroep tot een preventief gezondheidsbeleid. Aan de hand van interactieve methoden komen zij tot een actieplan, waarin de noden van het bedrijf vervat zitten. Daarna is het aan het bedrijf om dit beleid ook in de praktijk om te zetten, met workshops rond gezonde voeding, rookstopcursussen of ‘voetstickers’ op de grond waardoor je sneller de trap gebruikt. Keuze genoeg!”

Meer info vind je op www.gezondopdewerkvloer.be

 

 

Het bericht Een preventief gezondheidsbeleid op maat van jouw onderneming verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels