HomeJobDeze dooddoeners ruïneren je vacature

Deze dooddoeners ruïneren je vacature

Gaat jouw haar ook vaak rechtop staan bij het lezen van vacatures? Elke werkgever wil graag opvallen, maar de originaliteit is vaak ver te zoeken. Bovendien bestaan er ook enkele dooddoeners, waarvoor potentiële sollicitanten steevast op de vlucht slaan.

Werkgevers beschrijven in de vacature over welke eigenschappen de ideale kandidaat beschikt. Dat zijn niet alleen specifieke vaardigheden, een opleiding of een dosis ervaring, maar ze geven ook aan welke karaktereigenschappen hij of zij best heeft.

Dit zijn volgens Indeed de vijf meest gebruikte termen in vacatures om die gewenste mentaliteit te beschrijven:

1. Uitdaging

2. Teamplayer

3. Klantgericht

4. Autonoom

5. Proactief

«Een vacaturetekst moet de juiste balans vinden tussen enerzijds kort en krachtig, en voldoende gedetailleerd om de kandidaat te prikkelen anderzijds. Toch zien we nog heel veel holle begrippen, die tegelijk alles en niks betekenen. Of die zo breed van toepassing zijn, dat ze maar beperkt iets toevoegen. Terwijl dit de kans is om je als werkgever te onderscheiden, je hebt tenslotte maar een kans om een eerste indruk te maken. Werkgevers denken dus best goed na over ieder woord om kandidaten te triggeren met hun vacatureteksten», klinkt het bij Indeed.

Nieuwe tendenzen

Andere veelgebruikte containerbegrippen in vacatures zijn ‘bevlogen’ of ‘gepassioneerd’, pragmatisch’ en ‘out of the box’. Opvallend, in tijden van thuiswerk en nieuwe regelgeving over de werk-privébalans en de bereikbaarheid buiten de kantooruren, is dat de beschrijving ‘geen 9-to-5 mentaliteit’ zo goed als verdwenen is.

Het is interessant om te zien welke termen vergeleken met juni 2019 – ruim een half jaar voor corona de arbeidsmarkt torpedeerde – nu meer of minder voorkomen. Dan valt op dat vooral de begrippen ‘uitdaging’, ‘out of the box’ en ‘proactief’ aan populariteit hebben gewonnen.

Incl
usieve vacature


Een andere reden om weg te stappen van holle clichés in vacatureteksten, is dat die woorden vaak niet erg genderinclusief zijn. Veel werkgevers hebben de laatste jaren daarom meer oog voor genderneutrale vacatures. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen in het algemeen sneller ingaan op vacatures: al wanneer ze voor 60% van de gevraagde criteria voldoen, zijn ze geneigd om zich kandidaat te stellen. Bij vrouwen gaat het om 100% van de criteria. Om meer vrouwen aan te trekken, wordt dan rekening gehouden met het taalgebruik: met de woorden ‘uitdaging’ en ‘competitie’ spreek je vooral mannen aan, terwijl de woorden ‘teamplay’ en ‘samenwerking’ meer vrouwen aantrekt. Bovendien wijzen studies uit dat vooral vrouwen gevoeliger zijn voor genderspecifiek taalgebruik. Mannen zullen met andere woorden even snel reageren, ongeacht de termen nu mannelijker of vrouwelijker zijn.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels