HomeJobDe lonen stijgen, maar niet voor iedereen

De lonen stijgen, maar niet voor iedereen

IT-profielen zijn de laatste jaren veel diverser en almaar gespecialiseerder geworden. Maar hoe zit het met de lonen?

Arbeidsbemiddelingsbureau Hudson analyseerde de staat van de lonen in de IT- en telecomsector. 2017 werd gekenmerkt door een algemene stijging van de salarissen in deze twee sectoren (gemiddeld 2% in de lijn van de Belgische arbeidsmarkt). Hoeveel, dat hangt sterk af van de functies.

Cyberveiligheid boven!

De waaier aan functies is de laatste jaren flink uitgebreid in de sector van nieuwe technologieën. De posten en diensten die zijn ontstaan uit de digitale transformatie van bedrijven zijn vooral gericht op cyberbeveiliging en gegevensbescherming. Dat zijn prioriteiten geworden voor veel bedrijven. Het gevolg: een grotere vraag naar experts en een stijging van de lonen. Volgens de alom bekende regels van vraag en aanbod. De salarispakketten van IT-beveiligingsmanagers zijn dus aanzienlijk meer gestegen dan een loutere indexering.

Size matters

Daartegenover staat dat analist-ontwikkelaars geen enkele loonsverhoging kregen bovenop de indexering. De conversie van ontwikkelaars naar analist-ontwikkelaars heeft het aantal profielen van dit type serieus de hoogte in gejaagd. Het aantal vacatures kon die sterke stijging niet volgen.

Tot slot merkt Hudson nog op dat ook de grootte van een bedrijf een belangrijke rol speelt in de samenstelling van de salarispakketten. “Bedrijven met een omzet van minder dan 15 miljoen euro bieden hun IT-medewerkers een aantrekkelijker pakket dan grote ondernemingen die meer dan 125 miljoen euro draaien. In het eerste geval kan een nieuwe werknemer rekenen op een gemiddeld brutoloon van 2 300 euro, een forfaitaire onkostenvergoeding en een bedrijfswagen. In een groot bedrijf moet hij het stellen met een gemiddeld startsalaris van 2.150 euro en dezelfde extralegale voordelen, maar een bedrijfswagen van een lagere categorie”, aldus Hudson.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels