HomeJobCollega’s vaker schuldig aan ongewenst gedrag dan bazen

Collega’s vaker schuldig aan ongewenst gedrag dan bazen

Roddelen, cyberpesten en zelfs aanrandingen: niet de leidinggevenden maar collega’s maken zich er schuldig aan. Dat blijkt uit een studie van Tempo-Team. “Stress en frustratie zijn de boosdoeners”, aldus Elfi Baillien, hoofddocent Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven.

Gemiddeld spenderen we 8u per dag op de werkvloer, een optimale relatie met je collega’s is dus geen overbodige luxe. Maar in de praktijk blijkt ongewenst gedrag nog vaak voor te komen. Vooral collega’s en niet de bazen laten zich door een persoonlijk conflict of stress gelden. Vlaamse werknemers klagen het meest over roddelen, misplaatste humor en asociaal gedrag.

Sociale media

De digitalisering van de arbeidsmarkt blijkt ook nadelig te zijn voor de sfeer op de werkvloer. Sociale media en e-mail winnen aan populariteit om collega’s het leven zuur te maken, ook na de werkuren. Daarnaast hebben vrouwen dubbel zo veel kans op ongewenst gedrag. Eén op drie reageert hier assertief op en bespreekt het voorval met een collega. Maar lang niet iedereen onderneemt actie: 10% van de slachtoffers ondergaat de pesterijen en komt er niet meer op terug.

Onduidelijkheid over meldpunten

Uit de studie blijkt dat een kwart van de ondervraagden niet wist waar ze dit ongewenst gedrag kunnen melden. Ook de communicatie rond regels en procedures van pesten blijkt vaag te zijn. Ondanks die onduidelijkheid werkt ruim 60% van de bedrijven dergelijke meldingsprocedures wel uit. Grote bedrijven doen dit systematisch vaker dan KMO’s (70%). Slechts 46% van de KMO’s biedt werknemers hulp aan. Opvallend: opleidingen voor leidinggevenden rond groepsdynamiek, -conflicten en grensoverschrijdend gedrag zitten in de lift. De helft van de bedrijven investeert erin.

Oplossingen

Duidelijke regels en communcatie met leidinggevenden zijn cruciaal om ongewenst gedrag tegen te gaan. Nog te veel werknemers melden een ongepaste situatie niet of te laat. “Zij moeten aangemoedigd worden”, besluit Valérie Denis, woordvoerder van Tempo-Team.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels