Vind ons op

Zita

Ben jij een precrastinator? Dit doe je eraan

Job

Ben jij een precrastinator? Dit doe je eraan

Procrastinatie of uitstelgedrag is een welbekend fenomeen. Alle taken uitstellen tot het laatste moment klinkt misschien niet zo positief, maar je hebt tenminste tijd om de dingen te laten bezinken. Precrastinators doen het tegenovergestelde. Zij doen alle opdrachten meteen en liefst ook zo snel mogelijk. En dat is helaas niet zo goed.

De term precrastinatie kwam voor het eerst aan bod in ‘Knowing Hands: The Cognitive Psychology of Manual Control’, een boek van wijlen politiek journalist David Rosenbaum. Hij legt daarin ook uit wat het woord voor hem precies betekent: «De term is bedoeld als antoniem voor procrastinatie, waarbij mensen de tendens hebben om alles uit te stellen, hoewel ze het ook meteen zouden kunnen doen. Precrastinatie betekent dat je iets liever te vroeg doet, zelfs als je er beter even mee zou kunnen wachten.»

Geen goede eigenschap

De verklaring voor het fenomeen is wellicht niet zo ingewikkeld. Door iets meteen te doen, hoeven we er niet langer aan te denken, wat zorgt voor minder stress. Maar dat betekent in de praktijk vaak dat we taken of niet goed uitvoeren, of er meer energie aan besteden dan nodig. Zeker op het werk is precrastinatie geen al te goede eigenschap, vooral voor jezelf. Als je ‘s middags al je klusjes al hebt afgewerkt, betekent dat meestal dat je je daarna verveelt of dat je baas je nog meer taken geeft. Je krijgt op korte tijd heel veel gedaan, maar toch ben je niet voldaan omdat je de indruk hebt dat je nog meer had kunnen doen.

Dit kan je eraan doen

Om ervoor te zorgen dat je minder gaat precrastineren, kan je verschillende stappen ondernemen. Bekijk ten eerste je lijstje met taken voor die dag en denk na over wat belangrijker is en wat meer tijd vergt. Kijk ook eens naar de volgorde waarin je meestal werkt. Misschien werkt het voor jou wel beter om eerst kleine, snelle of onbenullige dingen te doen en dan pas de grote taken aan te pakken. Dan ligt er al minder op je bord en kan je je planning ook beter inschatten.

 

Het bericht Ben jij een precrastinator? Dit doe je eraan verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

To Top