HomeJob«Bedrijven zoeken technische vrouwen omdat ze meestal fijner werken»

«Bedrijven zoeken technische vrouwen omdat ze meestal fijner werken»

Wie moderne talen-wetenschappen volgt, sleutelt later meestal niet aan machines. Debralyn Van Acker (24) wel. “Ik begin binnenkort als gediplomeerd onderhoudsmechanicus.” Haar stappenplan van passie naar droomjob?

1. Koester je passie

“Toen ik 13 jaar was, racete ik voor het eerst met een kart’, vertelt Debralyn Van Acker. “Ik genoot van de snelheid en het klieven door de bochten. Op mijn 16de kocht ik een brommer. Ik vond het leuk om zelf de olie te verversen en eraan te sleutelen.”

2. Durf je leven omgooien

Haar passie voor techniek bleef op de achtergrond sluimeren tot Debralyn op haar 18de stopte met het middelbaar en zonder diploma een paar jobs deed. “Ik dacht niet dat ik als vrouw in die mannenwereld kon meedraaien”, zegt ze. “Maar dit veranderde toen ik in één van die bedrijven operator werd. Ik kreeg mijn eigen werkbak en mocht machines herstellen. Toen begreep ik welke job ik echt wilde doen.”

3. Verken het beroep tijdens een stage

Haar twijfels verdwenen voorgoed toen Debralyn werd gevraagd als chauffeur en mecanicien voor het Green Power Formula 24-project. De vaardigheden uit haar vrije tijd en haar race-ervaring kon ze hierin weer oppikken. “We bouwden met een klein team een elektrische racewagen tijdens deze beroepsverkennende stage. We leerden de carrosserie maken, de elektrische verbindingen leggen tot en met een overall stikken. Dit project gaf me het zelfvertrouwen om te durven sleutelen aan machines.”

4. Vind de juiste opleiding

Tijdens de VDAB-opleiding Onderhoudsmechanica leert de jongedame machines zoals kranen, pompen en werkvoertuigen herstellen. Ze leert draaien en frezen, pneumatiek, elektriciteit, enzovoort. Deze opleiding mondt normaal gesproken uit in een stage waarin het bedrijf en de cursist elkaar leren kennen. Maar Debralyn zet meteen een grotere stap. Na twee sollicitatiegesprekken gaat ze haar contract tekenen.

5. Vind je job

“Bedrijven zijn op zoek naar vrouwen met technische kennis omdat ze meestal fijner werken, vertelden ze me. In de zomer begin ik als onderhoudstechnicus bij een chemisch bedrijf dat allerlei testen doet. Ik kijk er naar uit om weer te beginnen werken… dit keer volgens mijn passie en interesses.”

Het bericht «Bedrijven zoeken technische vrouwen omdat ze meestal fijner werken» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels