HomeJob5 trends in vacatureland geschetst door Shaireen Aftab van VDAB

5 trends in vacatureland geschetst door Shaireen Aftab van VDAB

Het voorbije jaar was er één van meer en beter. Meer vacatures. Betere jobkansen, ook voor wie niet de juiste diploma’s op zak heeft. Shaireen Aftab van VDAB schetst de trends in vacatureland.

Het voorbije jaar was er één van meer en beter. Meer vacatures. Betere jobkansen, ook voor wie niet de juiste diploma’s op zak heeft. Shaireen Aftab van VDAB schetst de trends in vacatureland.

1. +11,5% meer vacatures

In 2018 waren er over heel Vlaanderen 11,5% meer vacatures via VDAB dan in 2017. 287.013 openstaande jobs in totaal, wanneer we de periode december 2017 tot en met november 2018 vergelijken met de twaalf maanden voordien.

2. Ook in kleine sectoren

Ook het aantal vacatures in kleine en vergeten sectoren groeide fors. Zo had de textielsector 2250 jobs in te vullen, 83,4% meer dan het jaar voordien. «Denk hierbij niet aan de productie van katoenen hemdjes. Het gaat wel om hooggespecialiseerde producten als veiligheidskledij, vloerbekleding en kunstgrasmatten», zegt Shaireen Aftab. Andere kleine én groeiende sectoren waren energie en water (+59,7%) en land- en tuinbouw, groenverzorging (+51%). Een grote sector als de bouw groeide 30%.

3. Nood aan technische mensen

«De bouw is hoogtechnologischer geworden», zegt Shaireen. «Dat zien we dan ook in de vraag naar elektronische installateurs, werfleiders, mensen gespecialiseerd in netwerken en communicatie…» Jobs waarvoor technische vereisten nodig zijn, staan prominent in de lijst van knelpuntberoepen. Ook verpleegkundigen worden vaak gevraagd, maar moeilijk gevonden.

4. 4,3 kandidaten per job

«2018 is het jaar waarin de krapte op de arbeidsmarkt hip is geworden», ervaart Shaireen. Over heel Vlaanderen kwamen er per vacature maar 4,3 mensen in aanmerking om ze in te vullen. Een West-Vlaamse werkgever had per job maar 3 opties.

5. Geen diploma nodig

Deze vijfde trend is niet in cijfers uit te drukken. «Wel zien we dat werkgevers die het diploma niet centraal stellen en selecteren volgens potentieel en talent mensen vinden», zegt Shaireen. «Aan kandidaten: laat je niet afschrikken door een diplomavereiste. Met de juiste motivatie en opleidingen ben je snel bij.»

Het bericht 5 trends in vacatureland geschetst door Shaireen Aftab van VDAB verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels