HomeFriendsFarmalineKurkuma: het Indische goud

Kurkuma: het Indische goud

Als het over voeding gaat, zijn wij in onze Westerse wereld heel erg verwend. Het gamma voedingsmiddelen dat voor ons toegankelijk is, is enorm. Gelukkig worden de eeuwenoude kruiden en specerijen niet vergeten. Zij geven onze maaltijden extra geur, kleur en smaak, maar zitten ook boordevol geneeskrachtige stoffen.

Kurkuma is afkomstig van de oorspronkelijk Indische plant curcuma longa of geelwortel. Kurkuma wordt in de keuken gebruikt als specerij en is herkenbaar aan zijn fel geelachtige kleur, die ook de typische kleur geeft aan kerrie (kerrie bevat onder andere kurkuma). Het meest actieve ingrediënt van kurkuma heet curcumine en wordt in voeding ook nog gebruikt als kleurstof onder het nummer E100. Niet alle E-nummers zijn dus chemisch en/of schadelijk.

Het is geen geheim dat geelwortel verbazingwekkende helende eigenschappen heeft. Het is zelfs één van de meest grondig onderzochte planten uit de geschiedenis. Al duizenden jaren geleden gebruikten mensen geelwortel als een medicijn om levensbedreigende ziektes te bestrijden. Geelwortel zou heel wat positieve effecten hebben op onze gezondheid: het remt ontstekingen, werkt als antioxidant, houdt de hersenen gezond, bestrijdt tumoren en helpt bij reumatische aandoeningen.

Daarnaast zou geelwortel ook gunstige effecten hebben op het hart en de lever en artritis tegengaan. Omwille van deze rijke eigenschappen, is curcumine tegenwoordig ook wijd verspreid verkrijgbaar als voedingssupplement onder verschillende vormen.

Vaak worden aan deze supplementen stoffen toegevoegd die de opname verbeteren, zoals bijvoorbeeld piperine.

Reumatische aandoeningen

Artritis, kraakbeenletsels en reumatoïde aandoeningen, allemaal vertonen ze een vorm van ontsteking in het gewricht. Dankzij haar ontstekingsremmende werking kan curcumine de symptomen van deze ontsteking verminderen. Het goede nieuws is ook dat kurkuma perfect gecombineerd kan worden met de medicatie die de dokter heeft voorgeschreven. Er lopen op dit moment nog tal van belangrijke studies naar de geneeskracht van curcumine. Wij houden je op de hoogte.

Antioxidant

Vrije radicalen, die ontstaan door oxidatie, worden eveneens gezien als belangrijke oorzaak van veroudering en welvaartsziekten. Antioxidanten kunnen dit proces tegengaan. Door de scheikundige structuur kan curcumine de vrije radicalen neutraliseren, en zo als antioxidant ons lichaam beschermen.

Houdt de hersenen gezond

Curcumine stimuleert de aanmaak van nieuwe neuronen. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in de strijd tegen degeneratieve brein aandoeningen zoals Alzheimer.

Ontstekingsremmer

Het ontstekingsproces in ons lichaam is enorm belangrijk. Het bestrijdt lichaamsvreemde stoffen en herstelt de opgelopen schade. De moderne wetenschap gelooft dat chronische ontsteking de oorzaak is van het merendeel van de chronische Westerse ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, metabolische syndromen, Alzheimer en verschillende degeneratieve ziektes.

Om deze reden is alles wat een chronische ontsteking kan aanpakken of voorkomen meer dan welkom in ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat curcumine zo’n enorm ontstekingsremmend effect heeft, dat het in sommige gevallen de kracht van onze moderne medicijnen evenaart. En dat zonder de nare bijwerkingen.

Antitumorwerking

Kanker is een verwoestende ziekte waarbij onze lichaamseigen cellen ongecontroleerd beginnen te groeien. Tijdens recente studies werd de geneeskrachtige werking van curcumine in de bestrijding van kanker onderzocht. Hieruit is onder meer gebleken dat curcumine een effect zou hebben op de groei, ontwikkeling én verspreiding van kankercellen.

Bij het gebruik van curcuminesupplementen wordt een verlaging van de aanmaak van nieuwe bloedvaten en de verspreiding van kankercellen waargenomen. Curcumine speelt ook een rol in de vernietiging van de kanker. Deze bestrijdende rol van curcumine tegen kanker is in aboratoria zeer succesvol getest. Of deze supplementen echter ook in het menselijk lichaam positieve effecten hebben, is nog niet wetenschappelijk onderzocht.

TIP! Wissel je café latte eens af met een kurkuma latte. Het is een heerlijk, zoet drankje op basis van plantaardige melk dat op smaak wordt gebracht met allerlei kruiden, waaronder ook kurkuma. Het kruid dat er zo’n mooie, gele kleur aan geeft, is kurkuma.

Curcudyn:

– Kurkuma-extract en gemberextracten dragen bij tot het behoud van soepele gewrichten.

– Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van de normale werking van spieren.

– Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen en van de bloedvaten.

CurcuDyn Farmaline kurkuma

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels