HomeFriendsFailing Forward«Niet alles wat ik aanraak verandert in goud»

«Niet alles wat ik aanraak verandert in goud»

Peter Decuypere is de founding father van technomerken Fuse en I love Techno, die tot ver in het buitenland een onberispelijke reputatie hebben. In 2001 verkocht hij zijn bedrijf en sindsdien deelt hij zijn passie en kennis met andere muziekevents en studenten eventmarketing en vertelt hij over zijn ervaringen in zijn boeken ‘We love Events’ en ‘Holy Trinity Events’. Toch ging het ook Peter niet altijd voor de wind.

Hoe heb je de zin voor ondernemen te pakken gekregen?

“Als student kluste ik al bij in het nachtleven. Op 17-jarige leeftijd kreeg ik de verantwoordelijkheid over een club. Het kriebelde toen al om zelf iets te ondernemen. Na mijn studies marketing heb ik amper zes maanden voor een werkgever gewerkt, en toen wist ik dat ik koste wat kost zelf evenementen wou organiseren. Ik kom zelf niet uit een zelfstandig nest, dus van thuis uit heb ik geen advies meegekregen. Mijn familie stond er wantrouwig tegenover: “Pas maar op, je denkt beter aan je pensioen.” Gelukkig heb ik niet geluisterd. In Kuurne, bij Kortrijk, nam ik voor weinig geld een club over. Dat eerste avontuur werd ei zo na een flop, maar zo wist ik wel hoe ik mijn volgende onderneming zou aanpakken.”

Waarom praat je regelmatig over de keerzijde van je ondernemingen?

“Ik praat tijdens mijn keynotes meer over mijn mislukkingen dan over de successen (lacht). Mensen kennen mij vooral van mijn hoogtepunten, maar niet alles wat ik aanraak verandert in goud. Het wordt ook wel eens lood. Door erover te praten, kan ik mijn faalverhalen zelf beter relativeren. Ik vertel graag wat ik hieruit geleerd heb, zonder startende ondernemers schrik aan te jagen!”

Zijn jongeren gemotiveerd om de stap te zetten?

“Ik ben docent eventmanagement en eventmarketing aan verschillende hogescholen, en het verbaast mij hoeveel twintigers al de druk voelen om aan ‘huisje, tuintje, kindje’ te beginnen. Ze kiezen voor een vaste baan, uit angst om te mislukken als ze niet hun eigen ding zouden doen. Jammer, want mijn mislukkingen hebben mij doen beseffen dat ik creatief genoeg ben om oplossingen te blijven vinden.”


3 ondernemerstips van Peter

  • Geld en succes mogen geen doel zijn, enkel een gevolg.
  • Wees niet bang om te mislukken. Hoe jonger je bent, hoe gemakkelijker je een tegenslag kan verwerken.
  • Ga in zee met een meer evaren businesspartner. Die geeft je meer credibiliteit.

 

Op 4 mei ontdek je het openhartige ondernemersverhaal van Peter Decuypere, Gabriel Szatan, Toon Janssens en nog vele anderen tijdens de Failing Forward Conferentie op het And&-festival in Leuven. Alle info vind je op www.metfalenenopstaan.be/conferentie

Het bericht «Niet alles wat ik aanraak verandert in goud» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels