HomeFriendsFailing ForwardFailing Forward: Piet Huysentruyt – «Bespaar zonder dat het opvalt»

Failing Forward: Piet Huysentruyt – «Bespaar zonder dat het opvalt»

Wie? Piet Huysentruyt
Leeftijd? 54
Studies? Hotelschool Ter Duinen in Koksijde
Functie? Sterrenkok en zaakvoerder
Bedrijf? Likoké

Een leeg restaurant, de rekening fors in het rood, een moeilijke overname…
Het is televisie- en sterrenchef Piet Huysentruyt allemaal overkomen.

Wat liep er mis in je bedrijf?

“Het begin was heel moeilijk. Ik leed, zoals veel starters, aan het blinde beginnerssyndroom. Ik was ambitieus en moest me bewijzen onder een enorme druk van banken en huisbazen. Ik nam een restaurant over, en besefte al snel dat ik lucht had gekocht. Ik had geen grondige studie gedaan naar klanten en regio.”

Hoe onderneem je vandaag?

“Ik ben nooit failliet gegaan. Dat voorkwam ik door vaak dag en nacht te werken, desnoods voor 1.000 frank. Nu na 30 jaar en een televisiecarrière heb ik financiële slagkracht en een team dat voor me door hetvuur gaat. Ik combineer mijn buikgevoel met rekenen. Toen mijn eerste chef in Likoké appelsushi azijn van 2.500 euro kocht, wist ik dat hij nog niet dacht zoals ik.”

Wat leerde je uit moeilijke momenten?

“Mijn boekhouder zei me op een moment: ‘Je moet twee mensen buiten zetten. Zorg er wel voor dat de klant het niet merkt.’ De enige oplossing is dan jezelf dubbel plooien: nog vroeger opstaan, nog later naar bed. Zo ga je vooruit.”

Wat is je beste advies aan ondernemers in moeilijkheden?

“Het is niet omdat je talent hebt, dat je goede zaken doet. Ook een creatieveling moet geld binnenbrengen. Heb je een bank nodig? Weet dat er banken genoeg zijn. Ik onderhandelde hard met meerdere banken, tot ik er een vond die me geld leende. Zet je vervolgens elke dag aan je bureau. Bereken alles tot op de centiem.”


Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels