HomeFriendsFailing ForwardFailing Forward: Zij leren uit hun ups & downs

Failing Forward: Zij leren uit hun ups & downs

“Zet afspraken op papier”

Elien Defraeije (links), 27

Zaakvoerster bij Cre@ctiv

Wat is je job?
“Ik ben zaakvoerster van digital marketing en webdesign-bureau Cre@ctiv. Ik werk met een hecht team van vier medewerkers en freelancers. Vier jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik zou staan waar ik nu sta. Onze omzet stijgt en het team groeit. Ik doe mijn job supergraag.”

Waarom liep het mis?
“Ik startte een bureau met iemand, waarvan al snel bleek dat hij totaal andere waarden en normen had. Plots verkocht hij andere producten, benaderde hij een nieuwe doelgroep en keerde hij zich extra’s uit. Ik vertrok. Een paar maanden later ging het bureau failliet.”

Wat leerde je uit falen?
“Ik heb geleerd dat afspraken niet voldoende zijn. Je moet alles op papier zetten. Hoe wil je met personeel omgaan, hoeveel uur werken we als zaakvoerders…? Ze zeggen dat je best niet alleen onderneemt, maar vandaag presteren mijn team en ik beter dan ooit. Bewijs is onze titel Beloftevolle KMO van Vlaams-Brabant en Brussel 2016-2017.”


“Ga wekelijks op café”

Thomas Joos (midden), 30

(In opstartfase nieuw project)

Wat is je job?
“Nadat ik mijn bedrijf Little Miss Robot doorgaf aan mijn vennoten lastte ik een rustpauze in. Vandaag schrijf ik over mijn ervaringen en lessons learned en deel die. Van hieruit start ik een nieuw coachinginitiatief op voor leidinggevenden en managers in de creatieve sector.”

Waarom liep het mis?
“Ik ben nooit failliet gegaan, maar het ondernemen was me op een gegeven moment te zwaar. Ik deed zoveel dat me energie kostte, maakte verlies op projecten, zag te veel mensen vertrekken…. Dat omdat ik geen operationele manager ben, wel iemand die graag nieuwe dingen opstart.”

Wat leerde je uit falen?
“Ik leerde mijn sterktes en zwaktes objectief op te lijsten. Zo weet ik dat ik naast mij een operationeel sterk talent nodig heb. En ik ga wekelijks op café, op doktersadvies! Daar kan ik ventileren, problemen bespreken en praten over wat me bezighoudt. Een frisse kijk vanop afstand doet wonderen.”


“Wees altijd eerlijk”

Wouter Nuytten (rechts), 23

Founder bij Human Districts

Wat is je job?
“Vandaag start ik een nieuwe organisatie op: Human Districts. We willen mensen opnieuw verbinden met de natuur, consumptie aan productie linken en de drempel tot wonen verlagen. Daarom bouwen we aan een ecosysteem om duurzame en ecologische samenlevingen te ontwikkelen in Vlaanderen.”

Waarom liep het mis?
“Mijn bedrijf Octopin ging failliet door een verkeerde aanwerving, slecht cashflowbeheer, geen mensen ontslaan… en oneerlijke communicatie. Toen ons platform crashte, vertelde ik aan klagende klanten: ‘Het komt volgende week in orde’. Renault, KLM en co stopten met betalen. De schulden stapelden zich op.”

Wat leerde je uit falen?
“Ik leerde mezelf, mijn sterktes en zwaktes kennen. Daarnaast heb ik voor elk project een worstcasescenario. Dat overloop ik op voorhand met partners en financiers. Zo weet iedereen wat te doen als er problemen opduiken. Die enorme transparantie vinden sommigen raar, maar werkt wel goed.”


Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels