Vind ons op

Zita

VDAB

I love my job: kraanbediende Debora Heirman

« Ik leer het meest fascinerende knelpuntberoep»

30 ton. Zoveel tilt Debora Heirman (30) binnenkort met een paar vingerbewegingen op. Met haar mobiele hijskraan bouwt ze dan mee aan gebouwen, bruggen, torenkranen… Hoe vond ze haar droomjob?

Je wordt kraanvrouw. Wat houdt die job in?

Debora Heirman: «Een kraanbediende rijdt in alle vroegte een kraan naar de werf, zet deze op volgens alle veiligheidsregels en tilt op wat de bouwvakkers nodig hebben. Het lijkt nu eenvoudig, maar alleen al het rijden naar een werf is een klus. Met zo’n gevaarte mag ik niet over alle wegen en bruggen. Eenmaal op de werf moet ik gefocust en gedetailleerd werken gedurende vele uren.»

Hoe vind je zonder diploma toch je droomjob?

«Ik was heftruckchauffeur en chauffeur op de baan. Maar na een werkongeval heb ik alles herbekeken. Ik had geen diploma, waardoor solliciteren voor mij niet evident was… tot ik bij Aertssen het beroep van kraanbediende leerde kennen. Ik voelde meteen dat dit knelpuntberoep bij me past. Ze wezen me voor een opleiding door naar Comokra. Nu 3 maanden later begin ik al aan mijn stage.»

Wat vind je het leukste aan de job?

«Ik ben graag buiten en vind het fascinerend hoe grote constructies als windmolens en bruggen gemaakt worden. Vanaf nu kan ik eraan meewerken. Het is een mannenwereld, maar de job is perfect voor vrouwen. Fysiek is het geen zwaar werk, behalve wanneer je met zware kabels moet sleuren. Je moet vooral verantwoordelijkheid nemen en je focus erbij houden.»

Wat verrast jou?

«Niet iedereen wordt zomaar kraanbediende. De opleiding is pittig. Je moet op korte tijd veel leren en oog voor detail hebben, verantwoordelijkheid nemen en inzicht hebben. Je kraan veilig opstellen, is het allerbelangrijkste. En dan nog kan het snel misgaan bij één verkeerde beweging.»

Hoe kan je doorgroeien binnen Aertsen?

«In mijn eerste stage leer ik met kranen van 30 ton werken. De komende jaren kan ik via ervaring en opleidingen evolueren tot het bedienen van een kraan die meer dan 1200 ton kan tillen. Er is werk in het binnen- en buitenland. Belgische bedrijven werken over de hele wereld. Misschien werk ik wel eens in Dubai.»

Het bericht I love my job: kraanbediende Debora Heirman verscheen eerst op Metro.

Lees Verder
Advertisement
Dit vind je mss ook leuk...

Meer in VDAB

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top