HomeNieuwsEntertainmentIN BEELD. Deze indrukwekkende wolkensoorten zul je vast herkennen

IN BEELD. Deze indrukwekkende wolkensoorten zul je vast herkennen

Wolken, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Je kunt er uren naar staren, want saai worden ze nooit. Het is niet voor niks dat mensen graag wolken schilderen of er foto’s voor hun Instagramfeed van maken. Maar wist je dat niet elke wolk gelijk is en er verschillende soorten bestaan?

Wolken kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Hoe een wolk er uitziet heeft te maken met de structuur ervan. Wolken kunnen structureel gezien zowel uit ijskristallen of uit waterdruppels bestaan. Daarnaast maakt de plek op de wereld en de luchtstroming waarin de wolk zich verkeerd ook uit. De volgende speciale soorten wolken kun je onder andere voorbij zien komen. Herken jij ze?

Mammatus

De Mammatus wolk wordt ook wel de ‘borstwolk’ genoemd. Mamma betekent dan ook in het Latijn uier of borst. Zoals je ziet, lijken ze daar ook echt op. Deze wolk komt vooral voor als er een hevige storm op komst is en kan wel honderden kilometers lang zijn.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sébastiano_Coelhõ_photography

Pilotengat

Je ziet het misschien al aan de naam, maar deze wolk heeft vaak te maken met vliegtuigen. Een stuk wolk valt als het ware op de grond doordat er een vliegtuig doorheen vliegt. Hierdoor ontstaan er zogenaamde pilotengaten in de lucht. Ben je deze bijzondere wolk al eens tegen gekomen?

Cumulonimbus

Dit is een klassieker. Eigenlijk noemen we deze wolk in de volksmond gewoon een donderwolk. Door deze wollige witte ben jij doorweekt op je werk aangekomen en is je coupe totaal ontploft. Deze donderwolk is wel wat anders dan een normale regenwolk, ze zijn een stuk heviger. Overigens komen ze hier in België niet veel voor. Ze zijn vaker te vinden in gebieden met een warmer klimaat.

 

Altocumulus

Deze wolk ken je misschien eerder onder de naam ‘schapenwolk’. Het lijkt soms wel alsof er een kudde schapen boven je hoofd hangt! Ze zien er vredig uit en ze zijn om bij weg te dromen. Doe dat dan ook zeker en geniet van het moment, want deze wolken zijn een teken dat het binnenkort hard gaat regenen en waaien.  

Virga

Wat een bijzondere wolk is dit. Als je het überhaupt een wolk mag noemen, want sommige mensen rekenen hem niet eens onder deze naam. De virga zie je nauwelijks tot niet in België. In warmere, tropische gebieden dan weer wel. Dat komt doordat dit effect wort gecreëerd door de snelle verdamping van de regen.

Het bericht IN BEELD. Deze indrukwekkende wolkensoorten zul je vast herkennen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels