HomeFailing Forward001“Net als onkruid overwoekeren we de stad”

“Net als onkruid overwoekeren we de stad”

Jong geleerd is oud gedaan. Op 19-jarige leeftijd organiseerde Jochem Daelman al festivals en events in Leuven. Tien jaar later lokt hij met zijn collectief ONKRUID duizenden bezoekers naar het kunst- en muziekfestival HORST. Al liep niet alles van een leien dakje.

Hoe is ONKRUID ontstaan?

“Tien jaar geleden begon ik met vrienden kleine festivals en evenementen te organiseren. Die werden al snel populair, maar door een gebrek aan ervaring hielen we te weinig rekening met de buurtbewoners en politie. Na een tijdje kregen we geen toelating meer om events te organiseren. We waren geen ‘slechte gasten’ maar werden wel zo bestempeld. Toen kregen we het idee om het collectief ONKRUID op te richten. Die plant heeft geen goede reputatie, maar wil ook gewoon zijn plek veroveren.”

Hoe hebben jullie die tegenslag verwerkt?

“We waren gefrustreerd over de foute perceptie die er over ons heerste, en daardoor zouden we ons dubbel en dik bewijzen. Bovendien lokten onze festivals veel volk, dus we wisten dat het Leuvense publiek wél op ons zat te wachten. Met ONKRUID pakten we het anders aan. Inmiddels hadden we geleerd uit onze fouten. Met het festival HORST zorgden we vanaf het begin voor een goed contact met politici en politie. Op vijf jaar tijd is ONKRUID uitgegroeid van een vzw naar een bureau met zes werknemers, en delen we onze expertise in architectuur, design, marketing, muziek en urban development met andere organisaties.”

“Stimuleer jongeren om hun ideeën na te jagen!”

Is Leuven een goede uitvalsbasis voor ondernemers?

“De stad Leuven heeft ons zeker de kans gegeven om te experimenteren, al zouden jongeren nog meer gestimuleerd mogen worden om hun ideeën na te jagen. Momenteel lopen er verschillende initiatieven om jonge ondernemers te lanceren, zoals BAAS. Bekijk alle mogelijkheden en denk na over hoe die jou kunnen verrijken.”

Heb je nog tips voor jonge starters?

“Praat met meer ervaren ondernemers. Ze staan er voor open om hun advies te delen. Zo bereid je meteen je netwerk uit.”

Lees meer verhalen van ondernemers op www.metfalenenopstaan.be

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels