HomeFailing Forward001Failing Forward: “Ik wou onder een steen kruipen”

Failing Forward: “Ik wou onder een steen kruipen”

Ondernemen gaat met falen en opstaan. Dat weet Els Meyvaert als geen ander. Zij draaide zes maanden mee in een communicatiebureau dat ze daarna zou overnemen, tot er plots een aantal lijken uit de kast vielen. Het bureau werd opgedoekt, nog voor Els aan het roer stond. “De documenten voor je eigen ontslag opstellen, dat pikt.”

Momenteel werkt Els als marketing- en communicatieverantwoordelijke bij SettleMint. SettleMint biedt een toolkit aan voor bedrijven die applicaties willen bouwen met Blockchain technologie. “Je kan het vergelijken met hoe WordPress werkt als je een website wil bouwen.”

Els zwoer nooit meer in loondienst te werken, maar voor haar huidige positie maakt ze graag een uitzondering. “Ik heb geleerd dat het statuut zelfstandige niet het belangrijkste is. Zolang je de juiste mindset hebt kan je ook binnen een vaste job ‘ondernemen’ en van je vrijheid genieten.”

“Een zaak is net een professioneel lief”

Els’ eerste stappen als ondernemer gingen niet van een leien dakje. Het communicatiebureau dat ze wou overnemen had problemen. Er werd vooral op een basis van vertrouwen met klanten gewerkt en de operationele kosten waren veel te hoog in vergelijking met de dalende inkomsten. Voor het goed en wel begon voor Els, moest het bureau sluiten.

Hoe reageerde je omgeving op je mislukte ondernemingsavontuur?

Els: “Ik had het zelf al moeilijk genoeg, en moest daarnaast afrekenen met giftige reacties van sommige vrienden en familieleden. Als je succes hebt, wil iedereen erbij zijn, maar als je faalt, zijn er sommige mensen als de kippen bij om je erop te wijzen dat jij als ondernemer gedoemd bent om te mislukken.”

Hoe ben je met de kritiek omgegaan?

“De reacties deden pijn, en ik wou onder een steen kruipen. Ik heb in die periode dan ook veel gehad aan Netflix kijken en chips eten. Na drie weken in mijn schulp, ben ik weer opgestaan en begon ik als zelfstandige communicatieopdrachten aan te nemen. Het vuur voor ondernemen was dus niet gedoofd.”

Zou je startende ondernemers aanraden om een zaak over te nemen?

“Ik zou ondernemers sowieso aanraden om minstens zes maanden in het bedrijf in kwestie aan de slag te gaan. Ga met de voeten in de klei zitten, want zo leer je de bedrijfscultuur kennen. Maak ook je huiswerk. In de databank van de overheid kan je bijvoorbeeld de jaarrekeningen terugvinden. Een zaak is net een professioneel lief, en je nieuw lief ga je ook eerst googelen om er meer van te weten te komen.”

Lees meer verhalen van ondernemers op www.metfalenenopstaan.be

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels