HomeDepartement Werk en Sociale Economie001“Met Sustatool integreer je duurzaamheid echt in je organisatie”

“Met Sustatool integreer je duurzaamheid echt in je organisatie”

Sustatool, het instrument om de duurzaamheidsinspanningen binnen een kmo te stroomlijnen, geeft je snel een handig overzicht en laat je toe concrete acties op te starten en te evalueren. Dat is wat Bie De Keulenaer van kenniscentrum MVO Vlaanderen opving bij de enthousiaste gebruikers van de tool. “En we willen op termijn dat het systeem aangepast is aan de specifieke noden van elke sector”, stelt ze ambitieus.

Wat kan Sustatool betekenen voor organisaties?

Bie De Keulenaer: “Sustatool is een instrument dat je als kmo toelaat om werk te maken van een duurzaamheidsbeleid. Het toont je stap per stap de weg met een heel systematische en no-nonsenseaanpak. De methodiek is ontwikkeld door Hans Verboven (Uantwerpen) met de steun van de Vlaamse overheid op basis van academisch onderzoek, managementliteratuur en vijftien piloottrajecten.

Hoe werkt het concreet?

“Het proces bestaat uit vijf onderdelen: analyseren welke inspanningen de organisatie al levert of nog wil realiseren, richting geven, concretiseren, uitvoeren en rapporteren. Op het platform vind je vijftien duurzaamheids- en optimalisatiethema’s. Die thema’s bevatten projecten die onderverdeeld zijn in heel concrete acties. Dankzij de prestatie-indicatoren kan je die perfect opvolgen, waarna je via Sustatool de resultaten in een rapport kan gieten.”

MVO Vlaanderen organiseerde onlangs een symposium over het platform. Wat waren de reacties van de gebruikers?

“Wat duidelijk naar voor kwam, is dat het instrument organisaties een kapstok geeft om mee te werken. Het bezorgt kmo’s een duidelijk overzicht van waar ze al mee bezig zijn en op welke manier. Ze worden aangemoedigd om werknemers uit verschillende afdelingen van de organisatie in een stuurgroep op te nemen en hen verantwoordelijkheid en concrete taken te geven. Zo creëer je betrokkenheid en kan je duurzaamheid echt integreren in de structuur van je bedrijf.”

“Het valt ook op dat de Sustatool mensen motiveert om te werken aan de SDG’s, de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, die steeds belangrijker worden. Bovendien werkt het systeem op maat van elke organisatie. Daardoor zijn er voor iedereen veel ingangspoorten. Ik hoor ook vaak dat de activiteitencatalogus een belangrijke bron van inspiratie is.”

Wat zijn de plannen met Sustatool?

“Sinds vorige week staan er tutorials over het gebruik van het platform online. Op de lange termijn willen we een Engelstalige versie en voor elke sector een ‘filter’ ontwikkelen zodat het systeem perfect aan de noden van die bedrijven beantwoordt. Daarnaast nodigen we iedereen uit om ons feedback te bezorgen, want we zijn constant bezig met de optimalisatie van de tool.

Meer informatie over Sustatool vind je op www.sustatool.be.

MVO Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse overheid, departement Werk en Sociale Economie. Het is een start- en ontmoetingsplaats voor iedereen met een interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bevat een ruim aanbod instrumenten en informatie met als doel organisaties te helpen om MVO in praktijk om te zetten.

www.mvovlaanderen.be

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels