HomeJobIn-team: « Voor onderzoek met een grote impact, ben je hier aan...

In-team: « Voor onderzoek met een grote impact, ben je hier aan het juiste adres »

Ingenieurs zien de overheid steeds vaker als een aantrekkelijke werkgever. Daar hebben de interessante extralegale voordelen zeker iets mee te maken, maar de uitdagende projecten mét maatschappelijke meerwaarde geven toch de doorslag.

Sofie De Man (31) werkt als onderzoeker bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Melle. «Ik ga van project naar project, dus mijn job verandert regelmatig van inhoud. Ik heb bijvoorbeeld al onderzoek gedaan naar suikervervanging, de inwendige structuur van kaas en chocomousse, maar nu werk ik op een groot Europees project over verwerking van groenten. Ik bestudeer hoe groentenverwerkende bedrijven de seizoensoverschotten die niet meer goed zijn voor verkoop toch in de voedselketen kunnen houden. Dankzij nieuwe technieken zouden deze groenten hun gezonde eigenschappen kunnen behouden. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen, en creëren we meer waarde uit onze oogst», vertelt Sofie. «Elk onderzoek is op zich interessant, maar ik vind het een pluspunt dat mijn resultaten door veel mensen gelezen worden en ook effectief in de praktijk worden omgezet.»

Onafhankelijk onderzoek

Voor Sofie was het ILVO een logische keuze. «Al tijdens mijn studies bio-ingenieur wist ik dat ik verder wou gaan in onderzoek. Ik kende het ILVO als een instituut dat zeer degelijke en interessante studies aflevert, dus ik heb meteen na mijn opleiding een open sollicitatie gestuurd. Met succes!», vertelt Sofie trots. «Als je als wetenschappelijk onderzoeker in de privésector aan de slag gaat, zijn je onderzoeken ook relevant, maar hebben ze steeds een commercieel doel. Bij ons worden de resultaten ook gepubliceerd wanneer ze minder positief zijn.»

Sofie voelt zich dus als een vis in het water bij het ILVO. «Je voelt je hier meteen thuis, want als nieuwkomer krijg je een peter of meter toegewezen. Dat toont meteen hoe problemen hier worden aangepakt. Ik kan ook verschillende opleidingen volgen, specifiek voor mijn job, maar ook over welzijn op het werk. Ik vind duurzaamheid een erg belangrijk thema op de werkvloer. Ook daar houdt het ILVO rekening mee», weet Sofie.

Ook aan de slag als ingenieur bij de Vlaamse overheid?

www.werkenvoorvlaanderen.be

« mijn job is veelzijdig en Meer dan puur het technische aspect »

Stoffel Moeskops, Burgerlijk Ingenieur – Bouwkunde (34):

«Als projectingenieur bij de Vlaamse Milieumaatschappij volg ik alle bouwprojecten rond onbevaarbare wateren van het begin tot het einde op. Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dijken en pompstations, om overstromingen te voorkomen, maar ook voor ecologische projecten. We willen de waterlopen weer natuurlijk inrichten zodat er meer contact is tussen het water en de vallei. Ten slotte leg ik ook de rivieren in steden weer open. In de zomer brengt dat verkoeling voor de bewoners. Voor ik bij de overheid begon, heb ik in de privésector voor een studiebureau gewerkt. Nu is mijn job veelzijdiger, omdat ik naast het technische aspect, ook het beleid rond waterbeheer kan opvolgen.»

« Ik zet de kennis van mijn doctoraat in voor een beter milieu »

Sara De Bolle, Bio-ingenieur met doctoraat Bodembeheer (35):

«Ik coördineer de productie en afzetmogelijkheden van dierlijke mest in de landbouwsector. Binnen de Mestbank, een kernafdeling van de Vlaamse Landmaatschappij, maak ik de verbinding tussen theorie en praktijk. Ik bestudeer wetenschappelijke onderzoeken over mest, bijvoorbeeld hoeveel mest een bepaald dier produceert en hoe we die het efficiëntst kunnen gebruiken. Dat is nodig om de waterkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren. Mijn job sluit perfect aan bij mijn doctoraat over stikstof en fosfor in de bodem. Bedrijven in de privésector investeren veel minder in bodemonderzoek dus ik ben blij dat ik mijn kennis van mijn doctoraat bij de overheid wel ten volle kan benutten en zo kan bijdragen aan een beter milieu.»

 

« HET VIPA STIMULEERT EEN HOGERE AMBITIE OP VLAK VAN DUURZAAMHEID »

Thomas Feys, Burgerlijk IR – Architect (35):

«Het VIPA – Vlaams Instituut voor Persoonsgebonden Aangelegenheden – stimuleert duurzame, kwaliteitsvolle en toegankelijke zorginfrastructuur. Dat gaat van het kleinste kinderdagverblijf tot het grootste gespecialiseerde ziekenhuis. De subsidies zijn hierbij steeds een hefboom voor een hogere ambitie op het vlak van duurzaamheid. Mijn job brengt me naar projecten over heel Vlaanderen. De zorgsector is een zeer boeiende en dankbare sector waarin ik als ingenieur-architect mijn expertise ten dienste kan stellen van bouwheren die zeer goed zijn in de zorg, maar doorgaans wat minder affiniteit hebben met de bouwtechnische aspecten. Ik heb ook een moderne werkgever met veel extralegale voordelen een heel wat mogelijkheden om werk en privé te combineren.»

Het bericht In-team: « Voor onderzoek met een grote impact, ben je hier aan het juiste adres » verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels