HomeJobHoe herken je een inclusieve werkgever?

Hoe herken je een inclusieve werkgever?

Vandaag zijn werkzoekenden meer dan ooit op zoek naar een inclusieve werkgever, die diversiteit in al zijn facetten waardeert, aanvaardt en verwelkomt. Een inclusief bedrijf geeft minderheden kansen en zorgt ervoor dat iedereen zich goed voelt en erbij hoort, ongeacht ras, gender, seksualiteit, leeftijd, sociale afkomst of handicap. Maar hoe kom je te weten of een bedrijf die waardes wel echt uitdraagt? Dit zijn drie signalen.

1. Check de vacature

Een vacature geeft veel meer weg dan enkel de jobomschrijving. Wat een werkgever zegt, of net niét zegt, zegt heel wat over hun diversiteitsbeleid. ‘V/m/x’ aan het einde van de titel schrijven is een kleine moeite, maar kan van waarde zijn voor non-binaire personen. Ook een non-discriminatieclausule waarin aangemoedigd wordt om te solliciteren ongeacht geslacht, seksuele oriëntatie of nationaliteit is een goed teken. Tot slot scoren werkgevers pas echt goed op vlak van inclusie als ze bijvoorbeeld de nadruk leggen op competenties eerder dan specifieke diploma’s, benadrukken hoe ze te bereiken zijn met het openbaar vervoer en letten op genderneutraal woordgebruik, dat wil zeggen dat ze expliciet mannelijke woorden zoals ‘competitief’ of expliciet vrouwelijke woorden zoals ‘communicatie’ vermijden. Het zijn kleine ingrepen waarvan aangetoond is dat ze helpen om meer divers personeel aan te trekken.

2. Doe een backgroundcheck

Net zoals bedrijven jouw cv en motivatiebrief zullen doorploegen, is het ook zinvol om je potentiële nieuwe werkgever goed door te lichten. Hun website en sociale mediaplatformen zijn ideale startplekken. Een duidelijk signaal dat een bedrijf inclusief is, is dat het ook daadwerkelijk een divers team tewerkstelt. Werken er mensen met een andere genderidentiteit of afkomst? Zo ja, in welke functies? Is diversiteit ook aanwezig op leidinggevend niveau? Dat zijn allemaal signalen van een diverse bedrijfscultuur.

De meeste bedrijven hebben ook een ‘over ons’-pagina. Praten ze daar over het belang van diversiteit? Hebben ze ooit prijzen gewonnen in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ondernemen ze concrete acties om een inclusieve werkvloer te creëren?

Maak gebruik van je netwerk. Ken je iemand die ooit al in dat bedrijf werkte? Durf hen te vragen of er een positieve bedrijfscultuur heerst.

3. Stel gerichte vragen

Zag alles er op papier goed uit en mag je op gesprek? Goed, dan ben je er bijna. Aan het einde van een sollicitatiegesprek komt tenslotte altijd de vraag: «Heb jij nog vragen voor ons?» Dat is jouw uitgelezen kans om je potentiële werkgever op de rooster te leggen. Stel vragen zoals welke waarden zij vooropstellen als bedrijf, of ze opleidingen voorzien in verband met inclusie of op welke manier het bedrijf bijdraagt aan een inclusieve maatschappij. Durf ook vanuit jouw noden te denken. Ben je bijvoorbeeld vaak overprikkeld op de werkvloer? Pols naar het telewerkbeleid. Heb je een beperking? Vraag welke aanpassingen er mogelijk zijn. Hun antwoorden zullen boekdelen spreken.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels