HomeJobCreativiteit en communicatie ook voor ingenieurs steeds belangrijker

Creativiteit en communicatie ook voor ingenieurs steeds belangrijker

Technologieën evolueren steeds sneller en de impact ervan dringt steeds dieper door in ons dagelijks leven. Maar wat betekent dat voor de ingenieurs van de toekomst, vaak de drijvende kracht achter deze veranderingen?

Laten we beginnen met een geruststelling: de ingenieur van de toekomst verschilt niet fundamenteel met die van vandaag. Toch zien we dat de ingenieurs van vandaag enkele kerncompetenties missen die ze in de toekomst wellicht nodig zullen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de ingenieursvereniging ie.net, die het licht ging opsteken over de vereiste vaardigheden bij zowel de ingenieurs als bij hun werkgevers. “Ingenieurs zijn zich bewust van de veranderingen die op hen afkomen”, klinkt het in het onderzoek.

Soft skills winnen aan belang

In de studie kwam duidelijk naar voor dat de respondenten, zelf ingenieur, zichzelf goed scoren op de volgende vier domeinen: kennis over datatools (51 procent), IT-kennis (50 procent), data-analyse (48 procent) en manufacturingkennis (42 procent). Toch zal dit in de toekomst niet voldoende zijn om hun job naar behoren uit te voeren. Volgens de ondervraagde personen zal in de toekomst het probleemoplossend vermogen belangrijker worden. Daarnaast zal er ook veel meer multidisciplinair gewerkt moeten worden, moet er voldoende veranderingsbereidheid zijn en worden ook de zogenaamde soft skills steeds belangrijker.

“Ingenieurs werken vaak op de breuklijn tussen overheid, private bedrijven en de bevolking”, klinkt het eveneens in het boek ‘The engineers of 2020’. “In de toekomst zullen er meer en meer interdisciplinaire teams ontstaan die samen grootste projecten tot een goed einde brengen. Het is dus cruciaal dat ingenieurs leren om goed te luisteren en zowel schriftelijk als verbaal efficiënt kunnen communiceren”, aldus het boek.

Samenwerken

Niet alleen de ingenieurs zelf voelen dit aan, ook bedrijven gaan vaker op zoek naar personaal dat verder kan kijken dan de technische kennis. Wie er de vacatures op naslaat vindt bijvoorbeeld ook vaak aanvullende vereisten als ‘goed kunnen samenwerken’, ‘probleemoplossend handelen’ en ‘creatief zijn’. Daarnaast is er ook een behoefte aan kennis over autonome robots en augmented & virtual reality, domeinen waarin weinig ingenieurs zich echt comfortabel voelen.

Toch hoeft dit tekort aan kennis volgens 91 procent van de bedrijven niet problematisch te zijn. Extra opleidingen en permanente vorming zou hier heil kunnen brengen. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat het aanbod aan opleidingen in de toekomst uitgebreid wordt.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels