HomeNieuwsBizarWaarom het gevaarlijk is om je nies in te houden

Waarom het gevaarlijk is om je nies in te houden

Als je je nies inhoudt, loop je het risico dat er een bloedvaatje in je hersenen openspringt of je trommelvlies of keel scheurt. Dat is wat een man in het Engelse Leicester overkomen is.

Luister naar de raad van je ouders als je zeggen dat je altijd moet doorniezen. De verklaring “anders ga je misschien dood” is wel wat overdreven, maar ligt niet ver de waarheid. Je nies inhouden kan tot een ernstige blessure leiden, waarschuwen Britse onderzoekers.

Omdat de druk van de niesbui geen uitweg vindt, blijft het opgesloten in je hoofd. Daardoor bestaat de kans dat een deel van je keel of trommelvlies scheurt of dat een bloedvaatje in je hersenen het begeeft en openbarst.

Extra gat in je keel

Toch proberen veel mensen hun nies weg te moffelen door hun mond en neus dicht te houden en hem soms gewoon weg te slikken. Dat deed ook een 34-jarige man uit Leicester. Kort daarna moest hij naar het ziekenhuis met extreem veel pijn en een gezwollen nek. Wat bleek: de kracht van de opgehouden nies had de achterkant van zijn keel opengescheurd.

“Hij beschreef het zelf als een springend gevoel in zijn nek”, aldus zijn dokters in het medisch tijdschrift BMJ Case reports. De man werd een week lang via een buis gevoed en kreeg antibiotica om de pijn en infectie te bestrijden.

“Je nies inhouden door je neusgaten en mond te blokkeren is een gevaarlijke actie en zou vermeden moeten worden”, besluiten de dokters. In sommige gevallen zorgt het ervoor dat er lucht gevangen wordt tussen de longen of leidt het tot een herseninfarct, waarbij een bloedvaatje in de hersenen openspringt.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels