HomeNieuwsLifestyleBijna vier op tien Belgen overwegen andere job binnen het jaar

Bijna vier op tien Belgen overwegen andere job binnen het jaar

Van de Belgische werknemers overweegt 37 procent om in de komende twaalf maanden van job te veranderen. 45 procent van de werkende Belgen solliciteerde de laatste zes maanden minstens 1 keer. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en jobsite StepStone bij 3.000 werknemers.

Bijna vier op tien (37 procent) Belgische werknemers denkt eraan om binnen het jaar van job te veranderen. Eén op de vijf denkt daarbij aan een andere functie in een andere sector. Dertien procent overweegt over te stappen naar een gelijkaardige job in een andere sector. Vier procent denkt na over een verandering van statuut: van werknemer naar zelfstandige, of omgekeerd. Twaalf procent van de Belgen wil het komende jaar dan weer niet van functie, maar wel van werkgever veranderen.

Werknemers die het afgelopen jaar niet de kans kregen om thuis te werken, solliciteerden meer (68 procent) dan zij die wel die kans kregen (30 procent). Degenen die tijdens de coronacrisis vaak naar kantoor moeten, overwegen ook vaker een switch van sector (63 procent tegenover 44 procent).

Extra inspanningen

De Belg is wel bereid door de coronacrisis extra inspanningen te leveren voor zijn werkgever tegen hetzelfde loon. Voor 62 procent van de bevraagden in het onderzoek is dit het geval.

Tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis dook de jobmobiliteit in ons land naar het laagste niveau sinds tien jaar. De nieuwe cijfers tonen aan dat er dit jaar opnieuw sprake is van een hogere jobmobiliteit op de arbeidsmarkt.

«Bedrijven kunnen er best alert voor zijn dat medewerkers niet verlamd zijn door onzekerheid en dat zij hun kansen elders durven wagen. Bedrijven zullen waakzaam moeten zijn om hun beste talenten te behouden. Een goed begin is transparante communicatie, over bijvoorbeeld thuiswerk en over de mogelijkheden om nieuwe uitdagingen te krijgen. De meeste medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn na een coronajaar», zegt Nele Ronsmans, experte talent & ontwikkeling.

Foto: Pexels

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels