HomeNieuwsActualiteitRusland lanceert «meer dan 50 raketten» op energie-infrastructuur in Oekraïne: 80% van...

Rusland lanceert «meer dan 50 raketten» op energie-infrastructuur in Oekraïne: 80% van Kiev zit zonder water

Rusland heeft maandagochtend «meer dan 50 kruisraketten» gelanceerd in zijn laatste massale aanval op de energie-infrastructuur in Oekraïne. Dat meldt de Oekraïense luchtmacht. Moskou heeft de aanval inmiddels bevestigd. Na de nieuwe Russische aanvallen zit 80% van de mensen in de Oekraïense hoofdstad Kiev zonder water. Zowat 350.000 woningen zijn ook afgeslote van elektriciteit, aldus burgemeester Vitali Klitsjko op Telegram.

«Meer dan 50 X-101/X-555 kruisraketten werden gelanceerd met Tu-95 en Tu-160 vliegtuigen vanaf de noordelijke Kaspische Zee en de Russische regio Rostov», aldus de luchtmacht op Telegram. Onder meer in Kiev, Zaporizja en Charkiv werd melding gemaakt van explosies. Op verschillende plaatsen werd kritieke infrastructuur geraakt, in Kiev zitten delen van de stad zonder water en elektriciteit. «Door schade aan een elektriciteitscentrale bij Kiev blijft 80% van de consumenten in de hoofdstad zonder watervoorziening, 350.000 huishoudens zitten zonder elektriciteit», klinkt het in zijn verklaring.

Rusland heeft de afgelopen weken zijn raket- en droneaanvallen op het buurland opgevoerd, nadat het de Oekraïense regering had beschuldigd van een fatale explosie op de Krimbrug. De Oekraïense energievoorziening is vaak het doelwit geweest.

Moldavië

In Naslavcea, een Moldavisch dorp dat grenst aan Oekraïne, zijn maandag brokstukken neergevallen van een Russische raket die Oekraïne heeft neergeschoten. Er is sprake van materiële schade, maar er zijn geen directe gewonden gevallen, zo verklaarde het Moldavische ministerie van Binnenlandse Zaken.

«Een raket die door het Oekraïense luchtafweer is neergeschoten viel aan de noordkant van de plaats Naslavcea in de Republiek Moldavië, dichtbij de grens met Oekraïne», klonk het. «Op dit moment is er geen enkel slachtoffer gemeld. Wel zijn de ramen van verschillende huizen vernield», aldus het ministerie. De zone is nu afgeschermd. Een ploeg van het ministerie zou ter plaatse zijn om de situatie te beoordelen.

Op 10 oktober had Moldavië de Russische ambassadeur in de hoofdstad Chisinau al eens op het matje groepen, om te klagen over Russische raketten die over Moldavië heen op Oekraïne waren afgeschoten. Het ging toen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om drie raketten die vanaf een marineschip in de Zwarte Zee werden afgevuurd en door het Moldavische luchtruim naar het noorden gingen.

Moldavië is een klein land met ruim 2.6 miljoen inwoners, dat in 1991 onafhankelijk werd door het ontbinden van de Sovjet-Unie. Na de Russische inval in Oekraïne stelde het land zich kandidaat om toe te treden tot de Europese Unie.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/rusland-lanceert-meer-dan-50-raketten-op-energie-infrastructuur-oekraine-80-van-kiev-zit-zonder-water

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels