HomeNieuwsActualiteitRegeringscommissaris over verkrachtingszaak: «Geen aanwijzingen voor doofpotoperatie bij KU Leuven»

Regeringscommissaris over verkrachtingszaak: «Geen aanwijzingen voor doofpotoperatie bij KU Leuven»

Er zijn geen aanwijzingen dat de KU Leuven de aanwijzingen van seksueel misbruik door een professor in de doofpot heeft trachten te stoppen. Dat blijkt uit de presentatie die de regeringscommissaris woensdag gaf in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

De commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement hield woensdag een extra zitting achter gesloten deuren. Onderwerp van gesprek was het verslag van de regeringscommissaris bij de KU Leuven over misbruik door een professor.

De zaak draait rond een professor die in 2016 een studente verkracht heeft. Twee jaar later werd een officiële klacht ingediend en vorige week werd hij veroordeeld. De KU Leuven stelt dat ze op expliciete vraag van het gerecht geen stappen heeft ondernomen om te vermijden dat de verdachte gealarmeerd zou worden. Nu hij veroordeeld is en de informatie uit het gerechtelijk onderzoek beschikbaar is, wil de universiteit haar eigen tuchtprocedure afronden.

Tuchtprocedure

De regeringscommissaris bevestigt die gang van zaken, zegt een parlementslid van de Vlaamse meerderheid. Het parket en de onderzoeksrechter hebben de universiteit gevraagd om te wachten met actie te ondernemen, om de professor niet te alarmeren. Er moesten immers nog onderzoeksdaden worden gesteld.

Er was dus volgens het rapport van de regeringscommissaris geen sprake van een doofpotoperatie. De KU Leuven heeft de tuchtprocedure geactiveerd zodra er een formele klacht was. Volgens de regeringscommissaris wilde het slachtoffer media-aandacht vermijden en heeft de universiteit alles gedaan wat kon en mocht volgens het slachtoffer.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/regeringscommissaris-over-verkrachtingszaak-geen-aanwijzingen-voor-doofpotoperatie-bij-ku-leuven

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels