HomeNieuwsVideoAUCH: Rubberkogel van politie treft betoger vol in z'n klokkenspel (video)

AUCH: Rubberkogel van politie treft betoger vol in z’n klokkenspel (video)

Een teelbal van een betoger is geëxplodeerd nadat hij door een rubberkogel werd geraakt tijdens een protest tegen politiegeweld. Ben Montemayor, 29 jaar, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het hoofd van de politie van Los Angeles (LAPD) en beweert dat agenten “buitensporig geweld” hebben gebruikt en zijn grondwettelijke rechten hebben geschonden toen een agent hem afgelopen zomer neerschoot tijdens een demonstratie in de stad.

In de federale aanklacht, die maandag werd ingediend, wordt beweerd dat de rechter teelbal van Montemayor is opgezwollen tot de grootte van een pompelmoes en door artsen weer in elkaar moest worden gezet nadat hij in zijn lies was geraakt door een “projectiel van hard plastic en schuim met hoge snelheid”. In een gesprek met de Los Angeles Times zei Montemayor te hopen dat zijn zaak, waarin een niet nader genoemd bedrag aan schadevergoeding wordt geëist, ertoe zal bijdragen dat de LAPD ter verantwoording wordt geroepen en dat toekomstige demonstranten worden beschermd. “Rubberkogels worden onverantwoordelijk en te vaak gebruikt. Ik wil niet dat het gebruik ervan worden gebagatelliseerd.”

Ongewapend

“Tijdens een manifestatie in juni 2020 hield Montemayor, terwijl agenten in oproeruitrusting begonnen op te rukken, een groot bord vast waarin hij opriep de LAPD te definancieren. Montemayor zegt geen bevel tot uiteendrijven te hebben gehoord en beweert dat hij in de richting liep waarvan hij dacht dat de politie de demonstranten wilde laten gaan.”

“Daarop stormden twee agenten naar voren, rukten het bord uit zijn handen en duwden hem naar achteren. Terwijl Montemayor daar ongewapend stond, zich niet verzette tegen zijn arrestatie, geen enkele bedreiging vormde voor wie dan ook in zijn omgeving en zojuist met geweld was geduwd, richtte een derde agent op minder dan drie meter afstand op Montemayor en schoot hem opzettelijk in zijn lies met een zeer snel plastic, hard schuim projectiel”, aldus de rechtszaak.

Op bodycam beelden van het incident, die openbaar zijn gemaakt, is te zien hoe een agent Montemayor naar achteren duwt terwijl hij zijn handen opheft. Vervolgens is te zien hoe de agent hem in zijn lies schiet. Het beleid van de LAPD bepaalt dat agenten alleen op demonstranten mogen schieten als zij een fysieke bedreiging vormen, en niet alleen omdat ze geen gevolg geven aan een bevel tot uiteendrijven.

Pompelmoes

Nadat hij was neergeschoten, zwollen beide testikels van Montemayor onmiddellijk op, waarbij de rechter zo groot werd als een pompelmoes, aldus de aanklacht. Artsen van een spoedeisende hulpdienst in de buurt maakten een echografie en brachten de man met spoed naar de operatiekamer.

In de aanklacht wordt de behandeling van Montemayor bestempeld als “een afschuwelijk voorbeeld van ongerechtvaardigd politiegeweld tegen vreedzame demonstranten”. Een van zijn advocaten, Dan Stormer, zei dat de LAPD ter verantwoording moet worden geroepen. Stormer zei: “Een beschaafde samenleving kan niet overleven als het de politie wordt toegestaan om alle pedalen te verliezen. De LAPD is niet meer onder controle.”

Foto: LAPD Bron: LA Times

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels