HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bewezen: vrouwen krijgen stress van mannen

Wetenschappelijk bewezen: vrouwen krijgen stress van mannen

Raar maar waar: als een vrouw op de werkvloer omringd wordt door mannen, ervaart ze meer stress. Op den duur kan het zelfs schadelijk zijn voor haar gezondheid. Dat beweren wetenschappers van de Indiana University Bloomington.

De wetenschappers bestudeerden 440 vrouwen die werken in een typisch mannenbastion, zoals bouwvakkers, ingenieurs of IT-werknemers. Concreet gaat het over beroepen waar het personeelsbestand voor minstens 85% uit mannen bestaat.

Cortisol

Er werd vooral gekeken naar de aanmaak van cortisol, dat ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Wat blijkt? De onderzochte vrouwen hebben een ander, ongezonder cortisolpatroon dan dames die meer vrouwelijke collega’s hebben. Volgens de onderzoekers kan dit zelfs negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van deze vrouwen. Bij de mannen is dit trouwens niet het geval.

“Deze resultaten zijn belangrijk omdat ontregelde cortisolprofielen samenhangen met een negatief effect op de gezondheid. Dit bewijst dat een negatief werkklimaat voor vrouwen in mannenberoepen kan gelinkt worden aan mogelijke gezondheidsproblemen later”, besluiten de onderzoekers Bianca Manago en Cate Taylor.

Het bericht Wetenschappelijk bewezen: vrouwen krijgen stress van mannen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels