HomeNieuwsBizarWalvis leert dolfijnentaal om met hen te communiceren

Walvis leert dolfijnentaal om met hen te communiceren

Een walvis die dicht bij een groep dolfijnen leefde, heeft een opmerkelijke manier gevonden om te communiceren met de verwante diersoort. Tot ieders verbazing nam het dier de taal van de dolfijnen over.

Twee maanden nadat de witte walvis, of beloega, een nieuw onderkomen kreeg samen met een groep dolfijnen, begon hij hun fluittonen al te imiteren. De vier jaar oude walvis werd in 2013 naar een dolfinarium in de Krim verplaatst, waar hij leerde communiceren met zijn nieuwe vrienden.

Eigen taal verliezen

Opvallend was dat naarmate de beloega de dolfijnentaal steeds meer te pakken kreeg, hij zijn eigen taal vergat. Zo leek een bepaalde kreet van de walvis gaandeweg te verdwijnen.

Maar de dolfijnen deden niet dezelfde moeite voor hem, vertelt Elena Panaova van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou. “Terwijl de beloega de fluittonen van de dolfijnen vaak imiteerde, was er maar één geval waarbij de dolfijnen een korte roep van de beloega nabootsten”, vertelt ze in The Independent.

Intelligente dieren

Witte walvissen zijn enorm intelligente dieren en staan erom bekend mensen na te bootsen. Zo begon een walvis in 2012 menselijke spraakpatronen te imiteren, wat aantoont dat hij met zijn verzorgers wou praten.

Volgens onderzoekers is de Russische baloega nog straffer, omdat hij bereid was om zijn eigen taal op te geven om met de dolfijnen te communiceren.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels