HomeNieuwsBizarVeilingsite Catawiki stopt handel in relikwieën met resten van overledenen op vraag...

Veilingsite Catawiki stopt handel in relikwieën met resten van overledenen op vraag van bisdom

De in Nederland gebaseerde veilingsite Catawiki zal geen relikwieën die stoffelijke resten van overledenen bevatten meer aanbieden via het platform. Dat stelt Catawiki dinsdag in een verklaring in reactie op een oproep daartoe van bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Het bisdom is dinsdag geïnformeerd.

Relikwieën zijn voor de kerk heilige voorwerpen die vaak bestaan uit resten van overledenen. Daarom druist de handel in tegen de integriteit van het menselijk lichaam en het respect voor overledenen. Binnen de katholieke kerk is de handel in relieken verboden, aldus Hendriks.

Bisdom tevreden

Catawiki zegt in de verklaring dat «het al eerder – na een uitgebreide interne en externe evaluatie – de beslissing heeft genomen om de verkoop van relikwieën die stoffelijke resten van overledenen bevatten niet langer op het platform toe te laten». De site zou al enkele weken geleden zijn gestopt met het aanbieden ervan.

De woordvoerder van het bisdom stelt dit soort relikwieën maandag nog op de site te hebben zien staan. Maar ondanks dat noemt hij het fantastisch nieuws dat de site toezegt ermee te stoppen. «Dat is uitstekend, dat is wat we wilden. We zijn blij met deze toezegging en dat ze het probleem zien en werken aan een oplossing.»

200 euro per relikwie

Relieken, oftewel relikwieën, zijn vooral te vinden in kerken en musea. Het zijn meestal botten of resten van kleding, die in speciale doosjes of vitrines worden bewaard. Een relikwie is een belangrijk bezit voor de kerk en is onderwerp van verering. Toch duiken er steeds dergelijke relieken op op Catawiki, vaak voorzien van een getuigschrift van een kerkelijke functionaris dat de echtheid garandeert. Gemiddeld kost een relikwie 200 euro.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/veilingsite-catawiki-stopt-handel-relikwieen-met-resten-van-overledenen-op-vraag-van-bisdom

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels