HomeNieuwsBizarEen korte geschiedenis van de oorlog tussen China en Winnie the Pooh

Een korte geschiedenis van de oorlog tussen China en Winnie the Pooh

China heeft de film ‘Christopher Robin’ geband uit zijn cinemazalen. In de nieuwe film speelt Winnie the Pooh mee, die door het regime van het land niet graag gezien is omdat hij zou lijken op de president Xi Jinping. Het is het zoveelste incident in de oorlog die China voert tegen het cartoonfiguurtje.

Stellen dat China en Winnie the Pooh niet op goede voet met elkaar staan is een zwaar understatement. De Aziatische grootmacht ziet het cartoonfiguur liefst volledig geband worden uit het land. Opposanten van president Xi Jinping grappen namelijk graag over een fysieke gelijkenis tussen de twee. Daarom doet het regime er alles aan om Winnie uit de landsgrenzen te houden. De laatste episode in de beeldoorlog: het verbod op de film ‘Christopher Robin’.

In de live-actionprent is er een rol weggelegd voor de guitige beer. Een officiële reden voor het verbod is er niet gegeven, maar onder andere The Hollywood Reporter wijst in de richting van de vergelijking met Xi Jinping. Het is de tweede keer dit jaar dat China een Hollywoodfilm bant. Eerder viel ook al ‘An Wrinkle In Time’ die bedenkelijke eer te beurt.

Verdwenen van het internet

De fascinatie van het Chinese regime met Pooh begon in 2013. Toen doken de eerste tweets en memes op die Jinping vergeleken met het cartoonfiguur. Vooral de lichaamsbouw van de Chinese leider en zijn gezicht zouden aan de beer doen denken. Het uitgebreide censuurapparaat van het land begon al snel de posts te verwijderen, maar de schade was reeds aangericht. Sinds dan bleven er steeds weer nieuwe prenten en collages van Jinping en Winnie the Pooh opduiken.

Vorig jaar werd de censuur opgedreven toen de woorden ‘Winnie the Pooh’ van de Chinese sociale media werden verbannen. Probeerde iemand de naam toch te gebruiken, dan kreeg die persoon een melding waarin stond dat dergelijke opmerkingen indruisten tegen de Chinese wetgeving. Uiteindelijk moest de regering de ban op de naam opheffen, maar afbeeldingen van de beer worden nog steeds gecensureerd. Je kan in China wel nog Winnie the Pooh-spullen kopen, maar enkel als ze niet lachen met de president.

Het bericht Een korte geschiedenis van de oorlog tussen China en Winnie the Pooh verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels