HomeNieuwsLifestyleZo geniet je écht van de kleine dingen

Zo geniet je écht van de kleine dingen

Je zachte bed, de mooie route naar je werk of de eerste slok van een kop warme koffie. Het leven zit vol kleine geluksmomenten, mits je er oog voor hebt. Met deze tips zet je je klein-geluk-radar aan.

Besef dat het je leven leuker maakt

“Geniet van de kleine dingen”, is een spreuk die je in bijna iedere woonwinkel op canvas of een stuk hout kunt kopen. Eigenlijk jammer, want hierdoor heeft deze zin een stuk van zijn waarde verloren. Het klinkt meer als een cliché, dan als het recept voor een gelukkig leven. Toch is oog hebben voor de kleine, vanzelfsprekende dingen één van de beste manieren om je leven leuker te maken. Het helpt je namelijk het mooie te zien, overal om je heen, en zorgt voor een tevreden gevoel. Ook fijn: je hebt er niets voor nodig en het is er altijd als je goed kijkt.

Doe alles in een slakkentempo

Een slak en luiaard hebben één ding gemeen: ze doen alles in een langzaam tempo. Aan deze dieren kunnen wij best eens een voorbeeld nemen. Want door alles bewuster en minder gehaast te doen, is het makkelijker om te genieten van de kleine dingen. Langzamer leven hoeft niet lastig te zijn. Doe alles gewoon nét iets trager dan normaal, van eten tot lopen. Het helpt ook om te stoppen met multitasken en één ding tegelijk te doen. En neem iedere dag de tijd om een paar minuten even helemaal niets te doen.

Schep ruimte in je hoofd

Als je met je hoofd bij je to-do list zit, is het niet gek dat het mooie weer je niet opvalt. Hoe voller je hoofd is, hoe minder ruimte er is voor kleine geluksmomenten. De oplossing is een inkoppertje: je hoofd leegmaken. Je kunt ruimte scheppen in je brein door al je gedachten op papier te zetten. Dit wordt ook wel een braindump genoemd. Pak pen en papier en schrijf alles op wat er in je omgaat. Je hoeft er dan (even) niet meer aan te denken. Geen pen en papier bij de hand? Focus je dan een paar seconden op je ademhaling. Dat helpt ook.

Maak iedere dag tijd voor een klein geluksmoment

Je kunt ook meer van de kleine dingen genieten, door er simpelweg tijd voor te maken. Pak pen en papier en maak een lijst van alle kleine dingen waar je van geniet. Denk aan een zonsondergang, een boterham met pindakaas, je favoriete muziek en die lekkere warme trui. Is je lijst compleet? Neem jezelf dan voor om iedere dag bewust van één van deze geluksmomenten te genieten.

Voeg een snufje dankbaarheid toe

De gouden tip om meer van de kleine dingen te genieten, is door dankbaar te zijn. Als je dankbaar bent, zie je in dat het niet vanzelfsprekend is om een dak boven je hoofd te hebben, je gezond te voelen en de dag te beginnen met een lekker ontbijt. Kleine dingen worden hierdoor meer bijzonder. Train je dankbaarheidsspier door iedere dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je zult zien dat je er steeds beter in wordt.

Het bericht Zo geniet je écht van de kleine dingen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels