Vind ons op

Zita

Vijf tips om ervoor te zorgen dat je kippen zich kiplekker voelen!

Lifestyle

Vijf tips om ervoor te zorgen dat je kippen zich kiplekker voelen!

Heb je een tuin, dan is het wellicht de moeite om kippen te overwegen. Niet alleen gaat er niets boven een vers eitje bij het ontbijt, maar kippen zijn bovendien uitstekende afvalverwerkers. Ze eten met plezier al je etensrestjes op en zorgen ervoor dat je GFT-bak weer wat minder vol zit. Maar een kip blijft een dier en heeft dus ook zo haar behoeftes.

1. In goed gezelschap

Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert – sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis. Met een beetje liefde help je hen er zo weer bovenop!

2. Groen gras

Heb je alleen een terras en geen gras? Dan is het geen goed idee om kippen aan te schaffen. Liefst van al scharrelen ze heel de dag in de aarde en doen ze zich tegoed aan beestjes die in het gras leven. Daarom is het ook belangrijk dat je voldoende plaats voorziet. Reken minimaal tien vierkante meter per kip.

3. Kiekenkot

Je kippen verdienen net als jij een leuke woning. Zorg er dus eerst en vooral voor dat je kippenhok niet in de volle zon staat en liefst ook beschut is tegen de wind. Verder is het belangrijk om zitstokken te voorzien, aangezien een kip rechtop slaapt. Maak ten slotte een warm en gezellig hoekje in het kippenhok waar de beestjes rustig hun eieren kunnen leggen. Maak het hok ook elke week schoon, maar laat spinnenwebben gerust hangen: die voorkomen ongewilde insecten.

4. Eten en drinken

Proper water is essentieel voor elk levend wezen. Vervang het water dus elke dag en zorg er in de zomer voor dat er ook steeds genoeg te drinken is. Je kippen kunnen uiteraard je restjes opeten, maar granen maken een essentieel onderdeel uit van hun voeding. Voorzie dus speciaal kippenvoer en geef dat steeds op hetzelfde moment.

5. Veilig onderdak

Om te voorkomen dat je kippen ten prooi vallen aan roofdieren – denk aan vossen en marters – sluit je ze ’s nachts best op. Doe dat elke dag op hetzelfde ogenblik, liefst wanneer het begint te schemeren. Vergeet uiteraard niet om hen ’s ochtends weer vrij te laten!

Het bericht Vijf tips om ervoor te zorgen dat je kippen zich kiplekker voelen! verscheen eerst op Metro.

Meer in Lifestyle

To Top