HomeNieuwsLifestyleSpoiler alert: spoilers kunnen series leuker maken

Spoiler alert: spoilers kunnen series leuker maken

Wie een serie volgt, probeert spoilers te mijden als de pest. Maar als we Amerikaanse wetenschappers mogen geloven, bederven belangrijke onthullingen over het verhaal de pret niet. Integendeel, ze maken het net leuker.

Je zou denken dat wetenschappers wel iets beter te doen hebben, maar bollebozen van de Universiteit van Californië in San Diego hebben het fenomeen spoilers bestudeerd. Ze schotelden een aantal proefpersonen twaalf kortverhalen voor. Het ging onder meer om verhalen van auteurs als John Updike, Roald Dahl, Anton Chekhov, Agatha Christie and Raymond Carver. Bovendien waren er sommige verhalen zonder spoilers en anderen mét.

Het belang van het plot

Wat blijkt? De deelnemers vonden de teksten mét de spoilers prettiger om te lezen dan de varianten zonder. De onderzoekers weten niet goed hoe dit exact komt, maar ze hebben zo’n donkerbruin vermoeden.

Volgens hoofdonderzoeker Nicholas Christenfeld is het plot helemaal niet zo belangrijk. “Als je op de hoogte bent van bepaalde wendingen, kan je het verhaal gemakkelijker begrijpen”, legt hij uit. Zijn collega Jonathan Leavitt deelt die mening. “Als je weet hoe het afloopt, kan je alle informatie gemakkelijker verwerken. Hierdoor kan je je beter focussen op de details en het begrijpen van het verhaal.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels