HomeNieuwsLifestyleRuimtefanaat? Dit zeldzame spektakel is binnenkort aan de hemel te zien

Ruimtefanaat? Dit zeldzame spektakel is binnenkort aan de hemel te zien

Op 21 december is er aan de nachthemel een uiterst zelden spektakel te zien. Er vindt dan een samenstand oftewel ‘conjunctie’ plaats van de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus, zo staat op de website van Volkssterrenwacht Urania te lezen.

Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van ons zonnestelsel en is een gasreus. Jupiter staat zo’n vijf keer verder van de zon als wij en één omwenteling van de planeet rondom onze ster duurt bijna twaalf aardse jaren.

Saturnus is de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel, is eveneens een gasreus en het meest opvallende kenmerk is het ringenstelsel. Saturnus staat twee keer zo ver van de zon als Jupiter, en een Saturnusjaar duurt bijna dertig jaar.

21 december

Sinds eind augustus komen beide planeten naar mekaar toe, wat soms voor een mooie samenstand zorgt. Op 17 december, aan het begin van de avond, is er in het zuidzuidwesten een smalle maansikkel te zien, samen met Jupiter en Saturnus. Dit is een mooie aanloop naar de dichtste nadering op 21 december.

Uiterst zeldzaam

Dan is het zover: de hemellichamen zullen vanuit ons gezichtspunt zo dicht tot elkaar staan dat ze met het blote oog te zien zijn als 1 heldere ster. De kleinste hoekafstand bedraagt 6’66’’. Waar conjuncties tussen beide planeten om de twintig jaar voorkomen is door die hoekafstand het fenomeen uiterst zeldzaam. We moeten al teruggaan naar 16 juli 1623, maar toen was de samenstand niet zichtbaar. De twee planeten zijn op 21 december te zien in het zuidwesten, kort na het vallen van de avond. De eigenlijke conjunctie vindt echter al plaats om 14.24 uur, zegt Urania.

Voor wie er geen genoeg van krijgt en het eeuwige leven bezit: op 15 maart 2080 is er een nieuwe kans op een dergelijke conjunctie.

Het bericht Ruimtefanaat? Dit zeldzame spektakel is binnenkort aan de hemel te zien verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels