Vind ons op

Zita

Lifestyle

Oxford-studie: «Gsm-gebruikers lopen geen groter risico op een hersentumor»

Met de nakende uitrol van het 5G-netwerk doen opnieuw allerlei theorieën de ronde over de invloed van ‘stralingen’. Wetenschappers van de Oxford Population Health bevestigen daarom nogmaals met nieuw onderzoek dat gsm-gebruik het risico op hersentumoren niet verhoogt.

De wetenschappers analyseerden de data van meer dan 776.000 vrouwen over een periode van twintig jaar. Ze gebruikten data van de ‘UK Million Women Study’, een studie die nog steeds gevoerd wordt waarbij ze de gezondheid van een op de vier vrouwen die geboren zijn tussen 1935 en 1950 bijhouden. Alle 776.000 vrouwen vulden een enquête in over hun gsm-gebruik in 2001 en de helft ervan herhaalde die oefening nog eens in 2011. Daarna kwam er nog een opvolgperiode van 14 jaar via data van de NHS, de openbare gezondheidszorg van het Verenigd Koninkrijk.

Geen groter risico

Zo’n 3.268 vrouwen van die groep ontwikkelden een hersentumor, maar de conclusie was dat er geen significant verschil was tussen gsm-gebruikers en mensen die geen gsm gebruikten. Zo was er geen groter risico op een hersentumor bij zij die hun gsm dagelijks gebruikten, zij die 20 minuten per week belden of zij die al meer dan 10 jaar een gsm hadden. Ze concluderen dat er geen groter risico op hersentumoren is bij mensen die al twintig jaar een gsm hebben in vergelijking met mensen die nog nooit ene gebruikten.

Beperkingen

De studie erkent wel dat het onduidelijk is of het risico vergroot bij mensen die hun gsm vaker gebruiken dan de onderzochte groep nu. Slechts 18% van de ondervraagden belde bijvoorbeeld langer dan 30 minuten per week met de gsm. Er werden geen mannen, kinderen of adolescenten onderzocht. Toch zijn er ook andere studies die die groep wél onderzochten en die tot gelijkaardige conclusies kwamen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/oxford-studie-gsm-gebruikers-lopen-geen-groter-risico-op-een-hersentumor

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top