HomeNieuwsLifestyleHoe is het gesteld met onze alcoholconsumptie?

Hoe is het gesteld met onze alcoholconsumptie?

Een pintje op café met vrienden, een cocktail met de collega’s op vrijdagavond, een glaasje wijn in de zetel… Elke week zijn er talloze redenen om een, of twee, of vijf glazen alcohol te drinken. En blijkbaar grijpen we die gelegenheden steeds vaker aan. Een nieuwe studie toont immers aan dat de alcoholconsumptie wereldwijd blijft stijgen.

In 2017 dronken we met z’n allen gemiddeld 6,5 liter sterkedrank per persoon. Dat is het resultaat van een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine The Lancet. Dat is maar liefst 0,6 liter meer dan in 1990, toen het gemiddelde nog 5,9 liter per persoon bedroeg. En er is meer. De wetenschappers doen een gokje naar wat ons in de toekomst te wachten staat. Tegen 2030 zouden we aan 7,6 liter sterkedrank zitten – niet niks.

Daling in Europa

Europa consumeert nog steeds het meeste alcohol, maar in tegenstelling tot de internationale tendens is er hier een daling te merken. We zitten nu aan 9,8 liter per persoon en per jaar, 20% minder dan in 1990. Dat zou volgens de wetenschappers te wijten zijn aan het dalende alcoholgebruik in enkele voormalige Sovjetlanden.

Economische welvaart

De studie toont aan dat rijke landen te maken krijgen met een stagnering of een daling van het alcoholgebruik. Het tegendeel geldt voor landen in opkomst. In landen als China, India en Vietnam is er dan ook sprake van een snelle stijging. Doordat mensen in die landen over steeds meer financiële middelen beschikken, overstijgt hun alcoholgebruik tegenwoordig zelfs dat van enkele Europese spelers.

Het bericht Hoe is het gesteld met onze alcoholconsumptie? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels