HomeNieuwsLifestyleDit is wat je moet weten over de cruciale microbiota in je...

Dit is wat je moet weten over de cruciale microbiota in je darmen

Veel mensen weten niet precies wat ze zijn, maar darmmicrobiota spelen een cruciale rol in de goede werking van ons lichaam en immuunsysteem. Hier is alles wat je moet weten.

‘Microbiota’ is een term voor alle micro-organismen die in je darmen leven, ook wel de darmflora genoemd. Het zijn bacteriën, virussen, parasieten en schimmels die in de dunne en dikke darm te vinden zijn. Er zijn miljarden van deze micro-organismen en ze spelen een essentiële rol in de goede werking van ons spijsverterings- en immuunsysteem.

Essentieel

Wetenschappers ontdekten de micro-organismen in onze darmen al meer dan een eeuw geleden. Maar hun rol bleef lang onbekend. Hoewel darmmicrobiota nog altijd veel geheimen hebben, komen wetenschappers steeds meer over ze te weten. Het is nu bewezen dat ze een rol spelen in onze spijsvertering, de stofwisseling, het immuunsysteem en de neurologische functies.

Net als een vingerafdruk, zijn darmmicrobiota uniek voor elk individu. Een gezond persoon heeft ongeveer 160 soorten bacteriën in zijn of haar microbiota. Slechts de helft hiervan wordt doorgaans bij iedereen aangetroffen.

Hoe verbeteren?

Darmmicrobiota zorgen voor hun eigen metabolisme door uit ons voedsel te putten. Maar ze kunnen ook evolueren in functie van onze levensstijl. Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is. Veel van deze bacteriën hebben een gunstige invloed op ons lichaam, maar andere kunnen schadelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om onze darmflora te onderhouden. Eerst en vooral door gezond te eten. Lees: een gevarieerde inname van fruit, groenten en vezels.

Je kan ook kiezen voor probiotica. Die vind je als voedingssupplementen, maar zijn ook van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals zuurkool of toegevoegd aan yoghurts. Probiotica kunnen slechte bacteriën afweren en het immuunsysteem stimuleren. Prebiotica bevorderen dan weer de groei van goede bacteriën.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/dit-wat-je-moet-weten-over-de-cruciale-microbiota-je-darmen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels