HomeNieuwsLifestyleDeze verkeershindernis is genadeloos voor hardrijders

Deze verkeershindernis is genadeloos voor hardrijders

Rijd jij soms te hard? Dan zal je in de toekomst waarschijnlijk moeten uitkijken voor de Actibump. Dat is een nieuw systeem waarbij een stalen plaat 6 centimeter in de grond zakt als je te snel komt aanrijden.

De kans is groot dat wegdrempels weldra plaats zullen maken voor een nieuwe verkeershindernis die de naam Actibump draagt. Het systeem werd enkele jaren geleden ontwikkeld in Zweden en verovert stilaan het Europese continent. Als we de fabrikant mogen geloven, was het project een succes in het Zweedse Malmö, het Deense Kopenhagen en op de Sontbrug die de twee Scandinavische landen met elkaar verbindt.

Een Zweeds onderzoek treedt het bedrijf bij. Daaruit bleek dat de installatie de gemiddelde snelheid van automobilisten in steden met 5,5 kilometer per uur deed dalen. Bovendien daalde het aantal snelheidsovertreders in 30 kilometerzones van 75% naar 21%. Die cijfers overtuigden onder meer Groot-Brittannië en Tsjechië, waar het systeem intussen werd aangeschaft. Duitsland gaat eind dit jaar gebruik maken van de Actibump.

Rijcomfort

Een van de grootste voordelen van de nieuwe verkeershindernis is het rijcomfort. Veel automobilisten vinden het vervelend dat een drempel ten koste gaat van comfort en soms ook schade veroorzaakt aan hun wagen. Dat zou met de Actibump voorgoed verleden tijd zijn. De bijhorende radar die de snelheid meet, zorgt er namelijk voor dat mensen die zich aan de opgegeven snelheid houden zonder probleem kunnen doorrijden.

Ook hulpverleners hebben baat bij het nieuwe systeem. Zij worden vaak gehinderd door de drempels die hun snelheid remmen en de rit voor de patiënt een stuk onaangenamer maken. Ambulanciers, brandweerlui en agenten kunnen hun voertuigen uitrusten met een zendertje dat ervoor zorgt dat het systeem op afstand automatisch wordt uitgeschakeld.

 

Het bericht Deze verkeershindernis is genadeloos voor hardrijders verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels