HomeNieuwsJambon en Francken brengen alle transmigranten naar één centrum

Jambon en Francken brengen alle transmigranten naar één centrum

Er komt één nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel, waar iedereen naartoe zal worden gebracht die via ons land illegaal op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bekendgemaakt. De maatregel is onderdeel van een heel pakket maatregelen tegen transmigratie.

Het is de bedoeling dat alle personen die via België illegaal op doortocht zijn naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht zullen worden naar het nieuwe centrum, dat dus geïntegreerd wordt in het huidige gesloten centrum 127 bis. “In een eerste fase zal het gaan om groepen transmigranten die bij grotere acties worden aangetroffen. Maar het is de bedoeling dat op korte termijn alle transmigranten die – waar dan ook in het land – door lokale of federale politie worden opgepakt hiernaartoe worden gebracht”, klinkt het op het kabinet-Jambon.

In het centrum zal de federale politie dossiers administratief afhandelen. Ze kunnen er vingerafdrukken afnemen of opzoekingen in databanken uitvoeren. Maar de betrokken personen zullen er ook opgesloten kunnen worden in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. “Dit zal de lokale politiezones substantieel ontlasten”, klinkt het. De federale politie zet extra politievoertuigen in, het leger zorgt dagelijks zelfs voor een bus.

Meer capaciteit

De maatregel maakt deel uit van een heel pakket maatregelen dat Jambon en Francken hebben voorgesteld. Zo wordt op korte termijn ook voorzien in de verdubbeling van de capaciteit in gesloten centra, specifiek voor personen die illegaal op doortocht zijn, van 70 naar 160 plaatsen. Op de middellange termijn is het de bedoeling dat Francken bijkomende capaciteit creëert via een plan waar hij nog mee naar de regering zal trekken. Vanuit die gesloten centra wordt de terugkeer georganiseerd naar het thuisland of naar het eerste land van binnenkomst in Europa. Daarnaast komen er intensievere politiecontroles op de reisroutes van de zogenoemde transit-illegalen.

Zowel gouverneur van West-Vlaanderen Carl De Caluwé als zijn Oost-Vlaamse ambtsgenoot Jan Briers reageren tevreden. Die laatste noemt het actieplan “op korte termijn de beste oplossing voor het probleem.”

Het bericht Jambon en Francken brengen alle transmigranten naar één centrum verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels