HomeNieuwsBizarWOW. Zeldzame opwaartse bliksem elektrocuteert de lucht tijdens storm in Kansas (video)

WOW. Zeldzame opwaartse bliksem elektrocuteert de lucht tijdens storm in Kansas (video)

Er woedde deze week een heftige storm in Kansas in de Verenigde Staten, met kans op onweer en tornado’s. In de stad Wichita zorgde de storm zelfs voor een uniek tafereel: een opwaartse bliksem die vanuit de bodem naar de lucht lijkt in te slaan. Een bewoner kon het indrukwekkende voorval volledig op beeld zetten.

Kansas wordt al sinds 29 maart geteisterd door noodweer. De nationale weerdiensten waarschuwen voor tornado’s en hevige regen en wind. Maar de storm veroorzaakte ook opwaartse bliksem. In de nacht van 29 op 30 maart sloeg de bliksem meermaals in van onderuit, wat voor ijzingwekkende beelden zorgde.


Wat is opwaartse bliksem?

Erg veel is er nog niet geweten over het fenomeen van de opwaartse bliksem. Bij opwaartse bliksem gaat de schicht zichzelf voortplanten vanuit een hoog object richting een onweerswolk. Die bliksemschicht kan ontstaan vanuit een reactie op een voorgaande bliksem. Het kan ook volledig onafhankelijk ontstaan, maar dat is eerder zeldzaam. Al komt het vaker voor tijdens een winterstorm dat opwaartse bliksem volledig uit zichzelf inslaat. De bliksems zouden tot 90 kilometer hoog kunnen schieten.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/wow-zeldzame-opwaartse-bliksem-elektrocuteert-de-lucht-tijdens-storm-kansas-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels