HomeNieuwsBizarWaarom staat er een haan bovenop een kerktoren?

Waarom staat er een haan bovenop een kerktoren?

Je hebt vast al eens een haan op één van onze kerktorens gezien. Maar waarom staat er nu zo’n beeldje bovenop de toren? Er zit weldegelijk een verhaal achter, maar hiervoor moeten we terug in de tijd.

Iedereen heeft ze al eens gezien, de hanen die hoog op de kerktorens rondjes draaien. Deze staan om de windrichting aan te tonen. Zo duidt de snavel van het dier de richting aan naar waar de wind waait. Maar waarom een vogel dan? Het kon toch evengoed een varken of koe zijn?

Jezus en Petrus

De haan heeft naast de wind aanwijzing, ook een andere betekenis. Zo staat het dier in het teken van geloof. De haan heeft als nut gelovigen te doen herinneren aan de geschiedenis van Petrus, die Jezus na zijn gevangenschap volgens de evangeliën drie keer verraadde voor de haan kraaide.

Jezus had zijn leerling daar eerder al op aangewezen en precies toen Petrus zijn meester voor de derde keer verloochende, kraaide er een haan. Niet alle kerken hebben een haan. Zo kiezen vooral protestantse kerken voor het dier, terwijl christelijke kerken eerder voor een kruis gaan.

Het bericht Waarom staat er een haan bovenop een kerktoren? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels