HomeNieuwsBizar‘Uitgestorven’ plant duikt weer op na 151 jaar

‘Uitgestorven’ plant duikt weer op na 151 jaar

In het regenwoud van Maleisië hebben onderzoekers na meer dan 150 jaar weer een Thismia neptunis-plantje ontdekt. Deze soort lijkt buitenaards, groeit ondergronds en bloeit maar eens per jaar. Wetenschappers dachten bovendien dat het al lang uitgestorven was.

De eerste keer dat iemand ooit een exemplaar van de Thismia neptunis zag, was in 1866. Toen kon de Italiaanse plantkundige Odoardo Beccari het vreemde plantje bewonderen tijdens zijn expeditie op het eiland Borneo in Maleisië. Het was de eerste en enige keer dat iemand de plant waarnam.

Bijzondere eigenschappen

“Wij hebben nu de allereerste foto’s ooit gemaakt van deze soort”, schrijven Michal Sochor en zijn team in hun onderzoek. Tijdens een tocht in diezelfde Borneaanse jungle zagen de Tsjechische wetenschappers voor het eerst in lange tijd een bloem van de plant boven de grond uitsteken.

Naast zijn zeldzame karakter heeft dit plantje nog enkele andere bijzondere eigenschappen. Zo bloeit hij maar een week per jaar boven de grond, lijkt hij meer op een insect dan op een plant en leeft hij van schimmels en paddenstoelen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels