HomeNieuwsBizarOP HET NIPPERTJE. Argentijnse vicepresident ontsnapt aan moordaanslag (video)

OP HET NIPPERTJE. Argentijnse vicepresident ontsnapt aan moordaanslag (video)

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner heeft donderdagavond (lokale tijd) een mislukte moordaanslag bij haar woning in Buenos Aires overleefd. De president van het land, Alberto Fernández, spreekt van «het ernstigste incident dat Argentinië treft sinds het land weer een democratie is». Fernández de Kirchner is ongedeerd.

Op beelden van lokale televisiestations is te zien hoe de politica tussen een mensenmenigte bij haar auto staat als de verdachte zijn wapen tot op enkele centimeters van haar gezicht brengt. Het lijkt alsof het pistool weigert. Een politiewoordvoerder bevestigt dat er geen schot is gelost. President Fernández stelt dat het wapen wel geladen was, met vijf kogels.

Volgens de Argentijnse autoriteiten is een man gearresteerd. CNN Brasil meldt dat het om een 35-jarige Braziliaanse verdachte gaat die zou hebben geprobeerd de vicepresident neer te schieten.

«Afschuwelijke aanval»

«Als haat en geweld de overhand krijgen boven het debat, worden samenlevingen vernietigd en ontstaan situaties zoals deze; een poging tot moord», schrijft de Argentijnse Economieminister Sergio Massa op Twitter.

De voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri, schrijft op Twitter dat de «afschuwelijke aanval» gelukkig geen gevolgen heeft voor Fernández de Kirchner. Wel vraagt hij van de veiligheidsdiensten «onmiddellijk opheldering» over hoe dit is kunnen gebeuren.

Corruptie

Honderden aanhangers van Fernández de Kirchner staan al sinds enkele dagen bij haar woning in de Argentijnse hoofdstad. De politica hangt een gevangenisstraf van 12 jaar en een verbod op een openbaar ambt boven het hoofd wegens vermeende corruptie toen ze president was van het Zuid-Amerikaanse land.

Afgelopen weekend kwam het tot schermutselingen tussen de politie en aanhangers van de vicepresident, die alle beschuldigingen van corruptie meermaals heeft ontkend.

Zelfs al zou Fernández de Kirchner veroordeeld worden, dan is de kans klein dat zij ook daadwerkelijk in de cel belandt. Tot eind 2023 is zij voorzitter van de Senaat en geniet daarom parlementaire immuniteit.


Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/op-het-nippertje-argentijnse-vicepresident-ontsnapt-aan-moordaanslag-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels