Vind ons op

Zita

Eerste piloot ooit vliegt door tunnel: «Een droom die uitkomt» (video)

Bizar

Eerste piloot ooit vliegt door tunnel: «Een droom die uitkomt» (video)

Stuntpiloot Dario Costa mag zichzelf voortaan wereldrecordhouder noemen. Als eerste mens ooit vloog hij met een vliegtuig door een tunnel. Maar 30 cm boven het asfalt en aan 245 kilometer per uur raasde de Italiaan door de Turkse tunnels waarin normaal auto’s rijden. Hopelijk werd hij niet geflitst.

Nog voor de zon opkwam, stapte de 41-jarige Dario Costa in zijn stuntvliegtuigje om de prestatie van zijn leven neer te zetten. Op minder dan een meter boven de grond én in het donker vloog hij door twee tunnels net buiten de Turkse stad Istanbul. De prestatie is een nieuw Guinness World Record voor de langste (en eerste) tunnel doorkruist met een vliegtuig. Costa had maar iets meer dan 43 seconden nodig om de 1.600 meter af te leggen.

Lange voorbereiding

Hoewel Costa al heel wat gekke stunts op zijn naam kan schrijven, is de ‘tunnel pass’ met voorsprong zijn meest veeleisende en complexe project tot nu toe. Samen met een team van 40 mensen en speciaal ontwikkelde trainingstechnologie, bereidde de piloot zich een jaar lang voor op deze stunt.

De Italiaanse stuntpiloot was uitzinnig na zijn prestatie. «Ik had nog nooit in mijn leven door een tunnel gevlogen. Niemand had het ooit gedaan. Ik wist niet of alles zou gaan zoals we hadden verwacht of dat ik zou moeten improviseren. Voor mij is het een droom die uitkomt.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/eerste-piloot-ooit-vliegt-door-tunnel-een-droom-die-uitkomt-video

Meer in Bizar

To Top