HomeNieuwsBizarCoronaproof reizen: vijf landen in Europa waar je mag wildkamperen

Coronaproof reizen: vijf landen in Europa waar je mag wildkamperen

Geen gedoe met mondmaskers, reservaties voor het ontbijtbuffet of andere COVID-restricties. Als je straks weer mag reizen, is wildkamperen een coronaproof en duurzaam alternatief voor een vliegvakantie. Je mag echter niet eender waar je tent opslaan. Deze vijf landen in Europa staan wél open voor een gratis roadtrip.

Er zijn weinig activiteiten die meer het gevoel van vrijheid geven dan wildkamperen. We zouden zeggen: trek er zelf eens op uit om dat te ervaren. Huur op voorhand een kampeerwagen of voorzie een tent voor dat extra avontuurlijke gevoel.

Europa is uniek als het om wildkamperen gaat. Vooral in Scandinavië behoort de duurzame vorm van coronaproof reizen tot de cultuur. Daar vind je de mooiste afgelegen plekjes om je tent op te zetten of je camper te parkeren. Maar ook Schotland en tot op zekere hoogte Zwitserland zijn prachtige opties voor een vrije vakantie. Natuurlijk moet je, ook als de grenzen straks weer open zijn, wel even checken welke gebieden toegankelijk zijn.

1. Met de camper door Noorwegen

Noorwegen heeft fjorden, een prachtig binnenland, uitgestrekte bossen, betoverende watervallen en zo kunnen we nog even doorgaan. In deze magische wereld mag je gratis slapen, mits je je aan de regels houdt.

Foto Unsplash

Zo mag je niet op een akker of ander bebouwd veld slapen en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Dat laatste is overigens niet zo moeilijk. Als je nog niet zo bekend bent met Noorwegen, begin dan op Google met zoektermen als Jotunheimen of Lofoten en geef je ogen de kost.

2. Wildkamperen door Zweden

Hier gelden dezelfde regels als in Noorwegen: overal mag je wildkamperen, als je je maar aan de regels houdt. Fijne lui, die Scandinaviërs. Als je in jouw auto of camper door Zweden rijdt, val je wat betreft de natuur van de ene verbazing in de andere.

Foto Unsplash

Zweden leent zich perfect voor een vis- of wandelvakantie. Lekker rondtoeren van meer tot meer en decor tot decor.

3. Slapen in de wildernis van Schotland

Voor het mooie weer ga je niet naar Schotland, voor buitenaardse natuur wel. Als je door de Schotse hooglanden rijdt, heb je het gevoel alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. Een ultieme roadtripervaring.

Foto Unsplash

Sinds 2003 geldt in Schotland ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag gaan én kamperen. We adviseren Loch Lomond, een meer in het westen van de zuidelijke Highlands. De wandelroute West Highland Way loopt langs de volledige oostkust van het 37 kilometer lange meer.

4. Coronaproof reizen in de bergen van Zwitserland

Het overgereguleerde Zwitserland is een aparte vogel in dit rijtje. In het land mag je niet wildkamperen, tenzij je hoger zit dan 2.000 meter. Maar dat nodigt je wel meteen uit voor een avontuurlijke en unieke ervaring.

Foto Unsplash

Dat wordt hiken door de bergen en slapen boven de boomgrens, die wordt aangehouden als grens voor wildkamperen. Let er wel op dat je maximaal één nacht op een locatie mag slapen. Een mooie route om te bewandelen is van Airolo naar Bellinzona.

5. Met een tent door IJsland

IJsland is het walhalla voor liefhebbers van ruige, vulkanische natuur. Een reis door IJsland voelt alsof je over de wereld loopt zoals die er miljard jaar geleden uitzag. Coronaproof reizen is hier op dit moment één ding, veilig reizen is een tweede. Er is nogal wat vulkanische activiteit de laatste tijd, en de voorspelling is dat dit voorlopig nog niet afgelopen is. Check dus eerst even wat de situatie is, voordat je jouw tentharingen in een actieve vulkaan ramt.

Foto Unsplash

Als reiziger mag je een tent opzetten in onbewoonde gebieden, bijna overal dus. Je mag met je auto alleen niet te ver van de weg af. Met een camper mag je in IJsland tegenwoordig niet meer wildkamperen. We adviseren om de toeristische Golden Circle te vermijden en de échte wildernis op te zoeken.

Bron: Metro Nederland

Het bericht Coronaproof reizen: vijf landen in Europa waar je mag wildkamperen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels