Vind ons op

Zita

Bizar

BIZAR. Nederlandse vruchtbaarheidsarts verwekte stiekem 49 kinderen

De Nederlandse vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat heeft 49 kinderen heimelijk met zijn eigen sperma verwekt. De donorkinderen hebben dat te horen gekregen na afronding van het DNA-onderzoek, zo maakte Defence for Children vrijdag bekend.

De vermoedelijke donorkinderen hadden in februari via de rechtbank in Rotterdam voor elkaar gekregen dat ze een vergelijking met het DNA van Karbaat mochten maken om zekerheid te krijgen over hun afstamming.

Deze ‘Karbaatkinderen’ hadden al een overeenkomst gevonden via het DNA van een wettige zoon van de arts. Ze wilden echter definitieve zekerheid verkrijgen met het lichaamsmateriaal van Karbaat zelf, dat na zijn overlijden was veiliggesteld. Zijn weduwe wilde daarvoor geen toestemming geven.

Onrust en onzekerheid

De donorkinderen laten weten dat ze blij zijn dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. De uitslag heeft volgens de eisers de ernstige vermoedens bevestigd dat de arts zijn eigen sperma gebruikte voor de kunstmatige inseminatie van tientallen vrouwen. Zij hadden daarvan geen weet.

Karbaat zelf, die in april 2017 op 89-jarige leeftijd overleed, heeft dat nooit toegegeven. De dokter had ook nog 22 eigen erkende kinderen. Karbaat insemineerde vrouwen onder meer in zijn eigen kliniek, Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht.

DNA

Vlak voor zijn overlijden was een groep donorkinderen en hun ouders naar de rechter gestapt om informatie af te dwingen over hun afkomst. Het lukte hen om DNA van Karbaat veilig te laten stellen.

Het bericht BIZAR. Nederlandse vruchtbaarheidsarts verwekte stiekem 49 kinderen verscheen eerst op Metro.

Meer in Bizar

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top