HomeNieuwsLifestyleSTAYCATION. Een historisch wandelpad om tot bezinning te komen

STAYCATION. Een historisch wandelpad om tot bezinning te komen

Moet je dringend de stress van de laatste weken van je afschudden? Dan heeft de abdij van Villers-la-Ville een interessant voorstel: een meditatiepad in haar ‘Geurentuin’. Tijdens de wandeling kan je tot rust komen en weer voeling krijgen met jezelf.

In de zomer voelen steeds meer mensen de kriebel om te gaan wandelen in de vrije natuur. Heb je zin om van de zon te genieten en tegelijk te mediteren? In de abdij van Villers-la-Ville (tussen Waver en Charleroi) vind je een meditatiepad waar je zeker aan je trekken komt. Hier gaat het om veel meer dan enkel de ene voet voor de andere zetten. Tijdens de wandeling begin je na te den-ken over jezelf en de wereld om je heen.

«We wilden op deze plaats een meditatief wandelpad creëren omdat de abdij zowat automatisch aanzet tot bezinning», legt het pedagogisch team van de vereniging ‘Émergences’ uit dat het pad uitgetekend heeft. «Hier voel je de geschiedenis en de stilte. Dit abdij verwelkomt de bezoeker op zijn meditatiepad, om samen een stukje weg te delen.» Je zou voor minder zin krijgen om ernaartoe te gaan…

Acht thema’s

De wandeling spitst zich toe op acht thema’s: niet oordelen, geduld, de geest van de beginner, vertrouwen, aanvaarding, dankbaarheid, vrijgevigheid en welwillendheid. Langs het meditatiepad staan acht borden die je uitnodigen om tot rust te komen en weer contact te leggen met je lichaam, je gevoelens en je omgeving. Op die borden prijkt telkens een vraag waar een bepaalde oefening aan verbonden is. Een voorbeeld: kijk naar je linkerhand alsof je die nooit eerder hebt gezien, naar de lijnen, de kleuren, de gewrichten…

De wandeling begint aan de voet van wat het ‘leprozenhuis’ (‘la léproserie’) wordt genoemd en klimt naar de Sint-Bernarduskapel. Het kost geen enkele moeite om je de eeuwenlange geschiedenis van deze plek voor te stellen, de vele voetstappen van de cisterciënzermonniken die al biddend rondwandelden tussen deze muren. De abdij van Villers-la-Ville is strikt genomen geen gewijde plaats meer, maar je begint er wel vanzelf te mediteren.

Ben je het Frans voldoende machtig? Dan kan je ook audiofiles downloaden die meer uitleg geven bij elk bord. Je vindt de downloads op de site van de abdij, www.villers.be/fr/sentier-meditatif. Er worden ook regelmatig workshops georganiseerd.

Het bericht STAYCATION. Een historisch wandelpad om tot bezinning te komen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels