Vind ons op

Zita

Ruim 1 op 2 Belgische vrouwen krijgt kritiek op haar lichaam

Lifestyle

Ruim 1 op 2 Belgische vrouwen krijgt kritiek op haar lichaam

Meer dan de helft van de Belgische vrouwen heeft wel eens te maken met body shaming: ongevraagde kritiek op haar lichaam. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Dove. Bij Vlaamse vrouwen tussen 18 en 34 jaar oud wordt dat zelfs 77%. Het verzorgingsmerk vindt dat dit moet stoppen en lanceert daarom de ‘Dove Body Love’ campagne doorheen België. De belangrijkste boodschap: elk lichaam is mooi en mag gevierd worden. Samen met Belgische influencers die op social media ook kritiek krijgen op hun lichaam, roept Dove iedereen op om zich uit te spreken tegen body shaming en voor body love.

De meeste kritiek krijgen vrouwen op hun gewicht: meer dan 6 op 10 van de Belgische vrouwen is wel eens te dik genoemd en bijna twee op de tien te dun. Een kwart krijgt bovendien te horen dat ze ‘te curvy’ zijn. Daar stopt het niet: vrouwen moeten aanhoren dat ze te klein zouden zijn (15%), te grote borsten zouden hebben (16%) of net te kleine borsten (15%) en 8% van de Belgische vrouwen heeft wel eens gehoord dat ze te mannelijk zou zijn.

Opvallend is dat body shaming in ons land meestal persoonlijk gebeurt: de meeste bevraagde Belgische vrouwen kregen te maken met kritiek in het echt, door een vreemde (49%) en zelfs door familie (47%) en vrienden of kennissen (56%).

Ongevraagde lichaamskritiek is iets van alle leeftijden. Wel krijgen vrouwen tussen 18-34 jaar het vaker zwaar te verduren: 7 op de 10 van hen krijgt te maken met body shaming. Ook krijgen ze online en op social media doorgaans meer kritiek: terwijl dit in heel België op zo’n 15% ligt, wordt dit voor 18-34 jarigen maar liefst een kwart van de bevraagden.

Body love

In het licht van het recent onderzoek en de alarmerende cijfers, lanceert Dove nu de nieuwste ‘Dove Body Love’ campagne in België. De campagne zet aan tot het stoppen van body shaming en wil dit veranderen naar meer body love; wees trots op het lichaam waar je in zit. Want elk lichaam is mooi, en elk lichaam mag er zijn.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/ruim-1-op-2-belgische-vrouwen-krijgt-kritiek-op-haar-lichaam

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top